Уллубій Ауховський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уллубій Ауховський
Народився
Chapayevod
Помер
невідомо
Військове звання генерал

Уллубій Ауховський[1][2] (Уллубій-мулла) — чеченський військовий і релігійний діяч, уродженець аухівського аула Кешень-Аух з тейпа Шуаной, наїб Аухівського округу (з 1841 року), учасник Кавказької війни, мудір[3][4], один із видатних і відданих наїбів Імама Шаміля[4][5], відомий у Чечні та в Дагестані ісламський проповідник і вчений[4][3][6][7].

У 1841 році Уллубій-муллі, Абакар-кадію Аргуанському та Аухівському, вдалося схилити на свій бік всі чеченські аули (до 190 сіл) розташовані нижче і вище хребта Салатау, а також обурити проти царської влади рівнинні чеченські аули (до 80 сіл) Терсько-Сулакського межиріччя[8].

23 березня 1845 р. Імамом Шаміль наказав Уллубію захищати дорогу ведучу з Внєзапної в Дагестан[9].

За розгром військ генерала Павла Граббе в 1842 Уллубій-мулла був нагороджений знаком у вигляді зірки з написом: «Немає сили, немає фортеці, крім Бога єдиного»[1].

Уллубій створив чітку військову структуру у своєму мудирстві. Навіть царські генерали визнавали, що Уллубій був одним із перших у створенні стрункої системи збройних сил Імамата.

З усіх 82 наїбів призначених Імамом Шамілем тільки Уллубій був з бідної родини[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Академия наук Чеченской Республики Институт гуманитарных исследований История Чечни с древнейших времен до наших дней В четырех томах Том III Грозный ФГУП "ИПК «Грозненский рабочий» 2013.
  2. Россия и Чечня: последняя треть XVIII--первая половина XIX века
  3. а б ЧЕЧНЯ. Войско имамата из чеченцев "Муртазеки". ИА Чеченинфо (рос.). Процитовано 24 грудня 2020.
  4. а б в Доктор исторических наук, профессор Дадаев Юсуп Усманович «Наибы и мудиры Шамиля»
  5. а б К биографии Шамиля
  6. Шуаиб-мулла Центороевский – сподвижник Шамиля. Портал "Абрек". Процитовано 24 грудня 2020.
  7. 169. www.vostlit.info. Процитовано 24 грудня 2020.
  8. РАПОРТ КОМАНДУЮЩЕГО ВОЙСКАМИ В СЕВЕРНОМ И НАГОРНОМ ДАГЕСТАНЕ ГЕНЕРАЛ-МАЙОРА Ф. К. КЛЮКИ ФОН КЛУГЕНАУ КОМАНДИРУ ОТДЕЛЬНОГО КАВКАЗСКОГО КОРПУСА ГЕНЕРАЛУ ОТ ИНФАНТЕРИИ Е. А. ГОЛОВИНУ О ДЕЙСТВИЯХ ВОССТАВШИХ ГОРЦЕВ В АВАРИИ 25 октября 1841 г.
  9. Из «Военного журнала командующего войсками в северном и нагорном Дагестане ген.-л. Бебутова с 12 марта по 15 декабря 1845 г». 15 сентября 1845 г.

Помилка цитування: Тег <ref> з назвою «Istoiya Chechnya», визначений у <references> в групі «», нічого не містить.

Література[ред. | ред. код]