Управління у справах релігій (Туреччина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Управління у справах релігій
Абревіатура Diyanet(тур.)
Тип орган державної влади
Засновано 3 березня 1924[1]
Країна  Туреччина
Штаб-квартира Анкара
Офіс голови President of Religious Affairsd
Керівник Ali Erbaşd
Вебсайт: diyanet.gov.tr

Управління у справах релігій у Туреччині (тур. Diyanet İşleri Başkanlığı, зазвичай називають просто Diyanet) є офіційною державною установою, заснованою в 1924 році наказом Мустафи Кемаля Ататюрка відповідно до статті 136 Конституції Туреччини. Виконувати деякі адміністративні обов'язки, якими раніше керував Шейх аль-Іслам, до скасування Османської імперії.

Відповідно до закону, обов'язки Діянету полягають у «управлінні справами, пов'язаними з вірою та культом релігії іслам». «Діянет» складає щотижневі проповіді, які виголошуються в 85 000 мечетей країни та понад 2 000 мечетей за кордоном, які функціонують під управлінням дирекції. Він надає дітям освіту з Корану, навчає та наймає всіх турецьких імамів.

Діяльність та історія[ред. | ред. код]

Під час правління Демократичної партії Імама Хатіпа школи, які проводили уроки релігії та керувалися Діянетом, (знову) відкрилися. Кількість шкіл, що пропонують уроки Корану, зросла з 61 до 1946 року до 118 у 1948 році. З 1975 року випускники шкіл Імам Хатіпа отримували такий самий статус, як і звичайні випускники середніх шкіл, і тому їм було надано дозвіл навчатися в університетах. У 1975 році було понад 300 шкіл Імам Хатіпа, в яких навчалося майже 300 000 учнів. У 1984 році в Німеччині було відкрито Турецько-ісламський союз у справах релігій (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği, або DİTİB), щоб задовольнити релігійні потреби великої турецької діаспори.

У 2005 році Діянет призначив 450 жінок ваізами.

У 2006 році Папа Бенедикт XVI відвідав Діянет, де зустрівся з його тодішнім президентом Алі Бардакоглу та з різними турецькими мусульманськими лідерами, серед яких були муфтії Анкари та Стамбула.

Міжнародна діяльність[ред. | ред. код]

У рамках своєї міжнародної діяльності Діянет намагається допомагати реалізовувати громадянам Туреччини та іншим мусульманським народам їхні релігійні потреби. Допомагає у наданні релігійних вчителів (імамів), літератури з Ісламу. Також оргінація переклала Коран багатьма світовими мовами та допомагає з безкоштовним поширенням смислових перекладів Корану у світі.

Примітки[ред. | ред. код]