Установка фракціонування Плакуемін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Установка фракціонування Плакуемін. Карта розташування: Луїзіана
Плакуемін
Плакуемін
Місце розташування установки

Установка фракціонування Плакуемін — підприємство нафтогазової промисловості в Луїзіані.

З 1982 року на правому березі Міссісіпі південніше від Батон-Руж діяв газопереробний завод Плакуемін, який включав установку фракціонування потужністю 11 тисяч барелів зріджених вуглеводневих газів на добу. В 2009-му компанія Crosstex (невдовзі стала називатись EnLink) викупила його у попереднього власника Chevron з намірами використати майданчик для спорудження нового потужного фракціонатора. Останній має переробляти сировину, постачену з техаського хабу в Монт-Бельв'ю за допомогою нової гілки трубопровідної системи Cajun-Sibon.

Виробництво, здатне розділяти 100 тисяч барелів ЗВГ на добу, ввели в експлуатацію у 2014 році. В Плакуемін отримують товарні етан та пропан, тоді як більш важку фракцію (бутани та газовий бензин) відправляють для розділення на установку тієї ж компанії в Ріверсайд (на протилежному, лівому березі Міссісіпі). За 2016-й рік новий фракціонатор переробив понад 20 млн барелів зріджених вуглеводневих газів,[1] що становило майже 55 % повної потужності. При цьому на старій установці зі складу ГПЗ провели фракціонування до 1,3 млн барелів (третина потужності).[2]

Одним зі споживачів продукції підприємства є виробництво компанії Dow Chemicals, яка має у тому ж Плакуемін дві установки парового крекінгу вуглеводнів. За укладеним десятирічним контрактом, вона може отримувати 40 тисяч барелів етану та 25 тисяч барелів пропану на добу.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. LPG Almanac. webcache.googleusercontent.com. Процитовано 28 травня 2018.[недоступне посилання з липня 2019]
  2. Editorial, Reuters. ${Instrument_CompanyName} ${Instrument_Ric} Company Profile | Reuters.com. U.S. (англ.). Процитовано 28 травня 2018.
  3. Crosstex Energy Initiates Phase II of Cajun-Sibon Natural Gas Liquids Pipeline Extension in Louisiana. enlk.enlink.com (en-CA) . Архів оригіналу за 28 травня 2018. Процитовано 28 травня 2018.