Установка фракціонування Робстаун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Установка фракціонування Робстаун. Карта розташування: Техас
Робстаун
Робстаун
Майданчик установки фракціонування

Установка фракціонування Робстаун — підприємство нафтогазової промисловості на півдні Техасу, яке здійснює розділення зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ).

Зростання видобутку ЗВГ внаслідок «сланцевої революції» потребувало створення нових потужностей з фракціонування. Передусім розвивали найбільший у світі центр розділення ЗВГ у Монт-Белв'ю (дещо на схід від Х'юстона), проте згодом стали з'являтись й інші майданчики. Одним з них була введена в експлуатацію у 2015 році установка фракціонування в Робстауні неподалік від Корпус-Крісті. Вона мала потужність у 63 тисячі барелів на добу (невдовзі цей показник збільшили до 70 тисяч барелів) та живилась від належних тому ж власнику Southcross Energy Partners трьох газопереробних заводів. При цьому від ГПЗ Lone Star до фракціонатора прямував трубопровід довжиною 56 миль з діаметром 300 мм, тоді як від ГПЗ Вудсборо (через який також був вихід на ГПЗ Грегорі) проклали лінію довжиною 27 миль з діаметром 250 мм.[1][2]

В 2018 році установку в Робстауні придбала компанія EPIC. Після цього сировину для неї стали постачати із трубопроводу Sand Hills[3], проте невдовзі очікувався початок роботи трубопроводу EPIC NGL. Останній завершили влітку 2019-го, проте спершу задіяли його для перекачування нафти. На перше півріччя 2020-го планувався запуск у Робстауні другої установки фракціонування потужністю 100 тисяч барелів на добу, і тоді ж EPIC NGL мав перейти до транспортування ЗВГ. Крім того, наприкінці 2019-го власник майданчика оголосив про наміри ввести тут до завершення 2021 року ще одну установку такою ж потужністю 100 тисяч барелів.[4]

Виділений на майданчику етан має постачатись новій піролізній установці, котру споруджують у Корпус-Крісті саудійська SABIC та енергетичний гігант ExxonMobil.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Southcross Energy Partners Completes NGL Pipelines | Hart Energy. www.hartenergy.com (англ.). Процитовано 6 березня 2020.
  2. EX-99.1. www.sec.gov. Процитовано 6 березня 2020.
  3. EPIC Deal for Robstown NGL Plant. Corpus Christi Business News. Процитовано 6 березня 2020.
  4. StackPath. www.ogj.com. Процитовано 6 березня 2020.