Фаворити Імператора Гонорія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фаворити Імператора Гонорія
англ. The favourites of the Emperor Honorius
Творець: Джон Вільям Вотергаус
Час створення: 1883
Висота: 119,3 міліметр
Ширина: 205 міліметр
Матеріал: олійна фарба і полотно
Техніка: олійний живопис
Зберігається: Художня галерея Південної Австралії
Музей: Художня галерея Південної Австралії
CMNS: Фаворити Імператора Гонорія у Вікісховищі

«Фаворити імператора Гонорія» (англ. The Favourites of the Emperor Honorius) — картина англійського художника Джона Вільяма Вотергауса, створена в 1883 році.

Опис[ред. | ред. код]

На картині зображений західноримський імператор Гонорій, який годує на килимку птахів. Темні кольори килима та одягу імператора вказують на простір приміщення. На відстані від Гонорія і птахів зображена група радників, одягнених у світлий одяг. Вони прагнуть привернути увагу правителя. На задньому плані картини височіє статуя першого римського імператора Октавіана Августа.

Про захоплення імператора Гонорія птахами відомо з праці «Війна з вандалами» візантійського історика Прокопія Кесарійського: «Кажуть, що в цей час в Равенні василевсу Гонорію один з євнухів, найімовірніше, доглядач його пташника, повідомив, що Рим загинув. У відповідь василевс голосно вигукнув: „Та це ж я тільки що годував його зі своїх рук!“. Річ у тому, що у нього був величезний півень, на ім'я Рим. Євнух, зрозумівши його слова, сказав, що місто Рим загинуло від руки Алариха. Заспокоївшись, василевс сказав: „А я–то, друже, подумав, що це загинув мій півень Рим“. Настільки велика, кажуть, була нерозсудливість цього василевса».

Виставки[ред. | ред. код]

«Фаворити імператора Гонорія» є частиною колекції галереї Південної Австралії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • johnwilliamwaterhouse.com: The Favourites of the Emperor Honorius (Недоступна посилання). Дата звернення: 15 січня 2013 Статичний 8 грудня 2015 року.
  • Hobson, Anthony. 1989. J. W. Waterhouse. Oxford: Phaidon Christie's. pages 25, 28-29. ISBN 0-7148-8066-3
  • Art Gallery of South Australia: Collection