Фатума Роба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фатума Роба
амх. ፋጡማ ሮባ
Загальна інформація
Громадянство  Ефіопія
Народження 18 грудня 1973(1973-12-18) (50 років)
Бекоджі, Ефіопська імперія
Зріст 160 см
Вага 49 кг
Спорт
Вид спорту легка атлетика
Дисципліна марафонський біг
Участь і здобутки
Нагороди
Олімпійські ігри
Золото Атланта 1996 марафонський біг

Фатума Роба (18 грудня 1973) — ефіопська легкоатлетка, олімпійська чемпіонка. Найбільш відомою тим, що стала першою африканською жінкою, яка виграла золоту медаль у жіночому олімпійському марафоні на літніх Олімпійських іграх в Атланті 1996 р., а також перемогою на трьох послідовних Бостонських марафонах.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Фатума Роба народилася 18 грудня 1973 року в Бекоджі, Ефіопія. Коли Фатума росла, в Ефіопії не було жіночих моделей для наслідування в бігу на довгі дистанції, лише Абебе Бікіла. Поки Фатума була в школі, її не заохочували бігти, але вона вирішила продовжувати, незважаючи на це. Її тренував Сентаєху Ешету, який раніше працював з такими спортсменами, як Дерарту Тулу.

Бігова кар'єра[ред. | ред. код]

Вона увійшла до своєї першої національної збірної в 1988 році, в півмарафоні. Того року вона входила до першої десятки чемпіонату світу, до 1992 року піднялася до шостого місця. Посівши перше місце серед юніорів і сьоме в загальному заліку на міні-марафоні в Нью-Йорку, вона вирішила спробувати повний марафон. Тож у 1994 році вона взяла участь у Паризькому марафоні, фінішувавши 19-ю, пізніше сказала: «Коли я фінішувала, я сказала: «Ніколи більше, ніколи більше я не проїду цю дистанцію, вона занадто довга!» Я пив занадто багато води, мав проблеми зі шлунком, і після 14 км я закінчив».

Вона відмовилася від довшої дистанції на наступний рік, але через 25 днів до Чемпіонату світу з легкої атлетики 1995 року було запропоновано, щоб вона змагалася, оскільки Ефіопія нікого більше не надсилала. Тож вона брала участь у змаганнях і добре пробігла до позначки 25 кілометрів (16 миль), але потім відчула запаморочення та кілька разів впала. Вона фінішувала 19-ю з часом 2:39:27, але після цього її виступ привів її до лікарні.

Але Фатума вирішила продовжити тренування на цій дистанції. Вона виграла свій перший марафон у Марракеші на початку 1996 року, а через два місяці виграла Римський марафон. Між двома заїздами вона покращила свій особистий рекорд на хвилину. Після перемоги в Римі вона була відібрана до збірної Ефіопії на літніх Олімпійських іграх 1996 року в Атланті, США, і посилила свої тренування. Пізніше вона сказала, що на етапі жіночого марафону на Іграх в Атланті вона була впевнена, що виграла гонку, тому що її колеги-бігуни втомлювалися, хоча їй був зручний темп. Зі своєю перемогою та золотою медаллю Фатума стала першою жінкою з африканської країни, яка виграла жіночий марафон на Олімпійських іграх.

Фатума також виграла три Бостонські марафони поспіль у 1997-1999 роках. Триразовий чемпіон Бостона ледь не встиг отримати четвертий титул поспіль у 2000 році, прийшовши третім у найближчому фініші в історії гонки. Пізніше вона сказала: «Для мене найкращий з усіх марафонів, звичайно, Олімпійський марафон, але друге місце займає Бостон».

Особисті рекорди[ред. | ред. код]

  • 10000 м — 32:25 (2000 р.)
  • Напівмарафон — 1:09:01 (2001 р.)
  • Марафон — 2:23:21 (1998 р.)

Виступи на Олімпіадах[ред. | ред. код]

Олімпіада Дисципліна Місце
Атланта 1996 марафонський біг 1
Сідней 2000 марафонський біг 9

Посилання[ред. | ред. код]