Флоріан Шнайдер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Флоріан Шнайдер
нім. Florian Schneider-Esleben
Ім'я при народженні нім. Florian Schneider-Esleben
Народився 7 квітня 1947(1947-04-07)
Французька зона окупації Німеччини
Помер 21 квітня 2020(2020-04-21) (73 роки)
Дюссельдорф, Німеччина[1]
·злоякісна пухлина
Поховання Nordfriedhofd[2]
Громадянство Німеччина
Діяльність викладач університету, співак, автор пісень, музичний продюсер, композитор, музикант
Галузь EDM[3], музичний твір/композиціяd[3] і музична композиція[3]
Alma mater Дюссельдорфський університет імені Роберта Шуманаd
Знання мов німецька
Членство Kraftwerk (2008)[4] і Organisationd
Роки активності 1968-2008
Жанр електро-музика, транс, краут-рок техно арт-поп
Батько Paul Schneider-Eslebend
Мати Evamaria Schneider-Eslebend[5]
IMDb ID 1138016

Флоріан Шнайдер-Еслебен (нім. Florian Schneider) — німецький музикант, мультиінструменталі́ст основний учасник та засновник групи Kraftwerk.

Біографія[ред. | ред. код]

Флоріан Шнайдер був сином архітектора Пауля Шнайдер-Еслебена та його дружини, письменниці Евамарії Шнайдер-Еслебен, уродженої ван Дімен-Мейєрхоф. Пауль Шнайдер-Еслебен одружився з письменницею Евамарією ван Дімен-Меєргоф у 1946 році проти волі свого батька, який протягом усього життя залишався антисемітом і вірним нацистом. Сім'я переїхала у Дюссельдорф коли Шнайдеру було 3 роки. Флоріан Шнайдер десять років вивчав флейти в університеті Роберта Шумана в Дюссельдорфі, потім музикознавство в Кельні. Він також грав на скрипці та гітарі, був запрошеним музикантом з Клаусом Долдінгером на альбомі Nero In South-America і був з Еберхардом Кранеманном у 1967 році. У складі гурту Pissoff.

Разом з Ральфом Гюттером заснував групу Organization яку пізніше перейменували в Kraftwerk. Разом з Гюттером вчилися в одній академії Ремшайдській академії мистецтв, Флоріан Шнайдер все ще був названий подвійним прізвищем Флоріан Шнайдер-Еслебен, але, після перших альбомів Kraftwerk, його називали просто Флоріан Шнайдер. Спочатку в групі грав на скрипці та флейті часто ці звуки оброблялися за допомогою електронів ефеків. Після виходу альбому Autobahn в 1974 році флейта більше не використовувалася. Флоріан Шнайдер працював з ефектами та вдосконалював штучні голоси Robovox, якими відомий Kraftwerk . Ось що говорив Шнайдер про це :

:Я робив серйозні дослідження, поки не досяг певного рівня, і тоді я знайшов його нудним. Я шукав іншого, і я відкрив, що флейта мене дійсно обмежувала... Незабаром купив мікрофон, потім гучномовці, потім ефект відлуння і синтезатор. Згодом позбувся флейти, це все було процесом.

Наприкінці 1980-х у співпраці з молодою компанією Sculpture Electronic Devices з Пфорцхайма були розроблені перший повністю синтетичний голос і роботи, які перейшли на музику .

Шнайдер був відомий якнебагатослівна та стримана людина групи. Шнайдер також був відомий своїми комічними, загадковим інтерв'ю, хоча він лише рідко давав дозвіл на інтерв'ю. У 1998 році Шнайдер зробив виняток для бразильського телебачення і дав інтерв'ю з нагоди виступу Kraftwerk на електрофестивалі Tribal Gathering . Підхід Шнайдера був зосереджений на звуко-дизайні (в інтерв'ю 2005 року Гюттер назвав його «звуковим фетишистом») і вокуванні/мовленнєво-синтезі. Одна запатентована реалізація останньої була охрещена Robovox, відмінною рисою звуку Kraftwerk.Гюттер заявив про підхід Шнайдера :

:Він — звуковий перфекціоніст, тому, якщо звук не відповідає певному стандарту, він не хоче цього робити. З електронною музикою не потрібно залишати студію. Ти можеш продовжувати вести записи і отправляти їх. Чому стільки енергії вкладають в подорожі, час в аеропорти, в залах очікування, в районах на задньому сцені, будучи твариною, всього на дві години концерту? Але зараз, зі студією Kling Klang на гастролях з нами, ми працюємо вдень, ми робимо звукові перевірки, ми складаємо, ми втілюємо нові ідеї та комп'ютерну графіку. Завжди так багато робити, і ми робимо прогрес.

Вихід з гурту[ред. | ред. код]

Шнайдер не виступив на жодній з дат світового туру Kraftwerk 2008, з останнім виступом гурту в листопаді 2006 року в Іспанії. Його позицію на сцені згодом заповнив Стефан Пфафф, помічник, що працював на групу як відеореєдуціант. За словами близького соратника гурту, Шнайдер залишив Kraftwerk в листопаді 2008. 6 січня 2009, NME підтвердив відхід Шнайдера.

Смерть[ред. | ред. код]

Помер 21 квітня 2020 через рак, який тривав не довгий період. Незабаром після його смерті дзвони Утрехтського собору пролунали на його честь під тонами пісні Das Model.

Факти[ред. | ред. код]

Девід Бові назвав інструментальну композицію на альбомі Heroes в честь Шнайдера (V-2 Schneider). Боуї приїхав у той час до Берліна під впливом німецьких груп, таких як Kraftwerk і Can . У той час Боуї також хотів працювати з Kraftwerk, але це було категорично відкинуто.

Примітки[ред. | ред. код]