Фоксі (персонаж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фоксі
Перша поява 1994
Остання поява рекламні відеоролики «Фокстрот»
Автор «Фокстрот»
Інформація
Вид лисиця
Стать жіноча

Фо́ксі — маскот (офіційний талісман) української мережі магазинів електроніки та побутової техніки «Фокстрот»[1].

Історія

[ред. | ред. код]

Лисиця Фоксі вперше з'явилася на вивісці першого магазину «Фокстрот» у Харкові у 1994 році. На той час це було просте графічне зображення, виконане чорним на білому тлі. У 2011 році змінився фірмовий стиль та талісман компанії. Фоксі набула свого фірмового помаранчевого кольору[2]. Як зазначає Дмитро Киришин зі Znaj.ua, «лисиця стала схожою на домашню кішку, що затишно згорнулася, як символ комфортної покупки й безтурботності»[3].

У 2018 році Фоксі більше не використовувалася в зовнішній рекламі та інших комунікаціях компанії через ребрендинги інших мереж магазинів електроніки. У 30 магазинах були розміщені прості фірмові вивіски на помаранчевому тлі.[3] У 2019 році аналіз «Фокстроту» показав, що у покупців Фоксі в першу чергу асоціювалася з брендом. За словами директора з маркетингу «Фокстрот» Наталії Ставраті, «у самому звучанні імені бренду закладено присутність нашого персонажа. Тому на початку 2019 року ми запланували повернення „всенародної улюблениці“». Восени компанія провела редизайн і повернула свій фірмовий талісман[2], представивши нову стилістику та новий логотип[3].

Компанія «Фокстрот» використовує свій талісман у цифрових медіа, таких як TikTok. Анімаційний ролик «Повний Ціногриз» за участю Фоксі підірвав соціальні мережі та став вірусним. У TikTok, станом на лютий 2022 року, ця відеореклама набрала майже 4 млн переглядів[2]. Пісня «Повний Ціногриз» починається зі слів «Була ціна кругленька / Кусь-кусь — і вже маленька». Над створенням анімації працювала Moonhauzen Animation Studio[4]. На тлі популярності в липні 2020 року була випущена годинна версія кліпу[4]. Після приголомшливого успіху кліпу команда «Фокстрот» вирішила не зупинятися на досягнутому і в жовтні 2020 випустила кліп «Хакнули ціни»[5].

Директор з маркетингу «Фокстрот» Наталія Ставраті розповіла, що Фоксі спочатку була представлена тільки своєю особою, без тулуба, і в такому образі персонаж пробув майже рік. Влітку 2020 у Фоксі з'явилося тіло, в такому образі вона вперше була показана в кліпі «Повний Ціногриз»[1]. У грудні 2020 року лисиця з'явилася в рекламному ролику, присвяченому Дню Святого Миколая, як діджей[6]. У рекламному відеоролику під час акції «Чорна п'ятниця» лисичка з'явилася у вигляді перевертня, а у ролику, присвяченому Міжнародному жіночому дню, вона вперше постає у п'яти образах — рожевому платті, в образі підлітка, бізнесвумен та домогосподарки. Наталія Ставраті зазначає, що «Фоксі — найпомітніший і найемоційніший елемент трансформації бренду Фокстрот, який створює навколо себе потужне бренд-ком'юніті»[1]. Персонаж користується побутовою технікою та гаджетами, сидить в Інтернеті, співає та танцює шафл, пропонує своїм покупцям дві основні товарні лінійки — побутову техніку та електроніку[2].

У 2021 році компанія «Фокстрот» увійшла до найкращих 25 успішних маркетингових кампаній за версією видання «Ділова столиця». У топі наголошується, що важливу роль у рекламних комунікаціях зіграла лисичка Фоксі, залучена в більшості креативів[7]. Асоціація ритейлерів України включила Фоксі до списку найкращих реклам 2021 року в номінації «Ціногриз року»[8].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в Наталия Ставрати. Эффект Фокси. Как персонаж лисы создает вокруг себя бренд-сообщество // Деловая столица. — 2021. — Число 30. — 8. Архівовано з джерела 23 жовтня 2022. Процитовано 2023-09-21.
  2. а б в г Лисичка Фокси — рыжий бренд-персонаж компании «Фокстрот» // WeLoveBrands. — 2022. — Число 8. — 2.
  3. а б в Дмитрий Киришин. Эволюция лисы, или зачем Фокстрот новое "лицо" // Znaj.ua. — 2019. — Число 23. — 10.
  4. а б Танцуй, Фокси, танцуй: Фокстрот выпустил продолжение рекламы и её часовую версию. Sostav.ua. 17 липня 2020. Процитовано 23 жовтня 2022.
  5. Лисичка Фокстрот «зажгла» новым флекс-дэнсом. Sostav.ua. 23 липня 2020. Процитовано 23 жовтня 2022.
  6. Маскот Фокстрот стала диджеем в кампании ко Дню Николая. MMR (рос.). 11 грудня 2020. Архів оригіналу за 23 жовтня 2022. Процитовано 23 жовтня 2022.
  7. Дарья Самборская. Топ-25 успешных маркетинговых кампаний // Деловая столица. — 2021. — Число 30. — 8.
  8. Краща українська реклама 2021 року: Comfy, АТБ, Rozetka, Епіцентр, EVA, Ашан та інші. Асоціація рітейлерів України (укр.). 2 січня 2022. Процитовано 23 жовтня 2022.