Франкенштейн (альбом)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Франкенштейн»
Студійний альбом
Виконавець «Брем Стокер»
Дата випуску 2013
Записаний 2013
Жанр ска-панк
Тривалість 35 хвилин 18 секунд
Мова Україна Україна
Лейбл Indyuk Records
Хронологія «Брем Стокер»
Попередній
←
«Дарвін»
(2011)
«Бойовик»
(2015)
Наступний
→

«Франкенште́йн» — десятий по рахунку альбом українського ска-панк-гурту «Брем Стокер». Вийшов у 2013 році.[1]

Тема альбому[ред. | ред. код]

Альбом записувався близько року.. В альбом ввійшли переспівані пісні із попередніх альбомів, а також нові. Також в ньому наявні кавери на пісні «Брем Стокер» інших молодих панк-гуртів.. Як завжди, в своїх піснях музиканти виносять гострі соціальні проблеми нації: алкоголізм, пофігізм, засилля реклами на ТВ. Всі проблеми підносяться в емоційно-гумористичній подачі до слухача.

Брем Стокер після вимушеної перерви випустив альбом, що має назву «Франкенштейн». До альбому увійшло 13 пісень, які більше року збиралися і зводилися на студії «Індюк Рекордз». Окрім власних пісень, в альбомі присутні кавер-версії на «Red Hot Chili Peppers» та російського поп-співака Herr Антона. Є й композиції, записані спільно з гуртами «Фіолет» та «Механічний Апельсин». Також присутні кавер-версії… на самих Брем Стокер (від гуртів «Відстань» та «Шрі-ланка»). Самі ж музиканти Брем Стокеру переписали кілька своїх, вже випущених раніше, пісень. Звичайно, звучать вони інакше, свіжіше. Це, до слова, восьма студійна платівка гурту.

Стиль музики в новому альбомі, власне кажучи, не надто й змінився. Сингли «Мій протест» та кавер «Одинокий мужчина» були чи не першими штрихами пишної картини всього майбутнього альбому, наповненого «качаючими» ритмами і соковитими рифами.. Об’ємно і цілісно звучать композиції, органічно доповнені дещо агресивним вокалом і пізнаваною манерою співу. Разом вони повністю пронизують слухача і створюють атмосферу, повністю відповідну тематиці текстів – соціально-іронічно-саркастично-гумористично-реалістичну.. Складається враження, що музиканти вийшли у своїй творчості на певний новий рівень. Музика стала більш «дорослішою» і «фірмовішою», але, при цьому, не втратила свого напору і нахабства, і не була загнана в якісь рамки. Весь альбом наскрізь пронизаний духом свободи (незалежності внутрішньої, перш за все) і небажання прогинатися!

В цілому альбом вийшов дуже концептуальним як в музичному плані, так і в текстовому. І розцінювати його появу варто не тільки як яскраву музична подію у світі сучасного українського панку, але і як яскраву подію в житті нашого суспільства в цілому. Бо ж доволі рідко в наш час зустрічаються люди здатні так щиро і непохитно відстоювати свою точку зору на світ і намагатися донести її оточуючим. Тобто, «гнути свою лінію», плюючи на якісь канони, що нам нав’язуються владою, телебаченням чи ще якоюсь дурнею.

Гурт не створив монстра. Музикантам вдалося створити сильне і самобутнє створіння, яке, наодміну від відомого персонажа, має розвинений мозок не бандита, а виваженого громадянина світу! Як на мене, це найкращий панк-альбом в Україні за останні кілька років.[2]

«Оформленням альбому та його записом гурт займався самотужки. Альбом ліпився зі шматків як Франкенштейн, тому йому була надана ця назва і на обкладинці обличчя створене з облич учасників Брем Стокер»

— гурт Брем Стокер

- кажуть учасники гурту.

Список композицій[ред. | ред. код]

#НазваТривалість
1.«Долоні»3:16
2.«Галя Україна»4:01
3.«Злий Собака»1:49
4.«Зомбі»3:57
5.«Хто ми»2:48
6.«Буланова»2:52
7.«Протест»1:00
8.«Одинокий мужчина»2:20
9.«Каштан»2:48
10.«Робот»1:58
11.«Козакам до сраки»2:26
12.«Покинула (feat. «Механічний апельсин»1:52
13.«Сама гарна»4:06

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Франкенштейн (Альбом)
  2. Альбом «Франкенштейн» - гурт Bram Stoker | Рецензія | Слухати. rock.ua (англ.). Процитовано 29 травня 2022.