Фрустинго

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фрустинго
Походження  Італія
Необхідні компоненти F. carica

Фрустинго (або фрістинго) — типовий різдвяний пиріг із регіону Марке, виготовлений із сухофруктів та інжиру[1]; в Асколі воно називається frëštìnghë, у Фермо frustingu і в Пезаро bostrengo[2].

Історія та підготовка[ред. | ред. код]

Фрустинго походить від panis picentinus, бідного та багатого хліба, описаного стародавніми римлянами; рецепт передбачав змішування аліки (манної крупи з полби, ячменю, твердої пшениці, спельти та родової пшениці марцайоло) з висушеним виноградним соком і приготування отриманої суміші в глиняних горщиках. Він був об'єктом інтересу Плінія, який описав, як його споживали розм'якшеним у молоці з медом[3][4].

Класичний рецепт, який повільно і природно розвивався з часом, як завдяки варіації смаку, так і для того, щоб компенсувати дефіцит деяких інгредієнтів, передбачає черствий хліб як основну страву, дрібно нарізаний і розм'якшений у бульйоні з сушених інжир, змішаний із вареним суслом (так званий сапа в Марші), до якого додають сухофрукти, шоколад і спеції (не забуваючи про посипання анісової мистри, яка присутня в численних солодощах з Маршу).

Тісто вимішується довго, час від часу додається місцева оливкова олія. Після тривалого відпочинку та розміщення у формах фрустинго готують у дров'яній печі, щоб нарешті його скуштувати, можливо, у супроводі келиха глінтвейну. Фрустинго офіційно включено до традиційних продуктів регіону як типовий продукт, який потрібно охороняти, захищати та рекламувати.

Інгредієнти типового фрустинго: інжир, султани, борошно типу «0» (або частіше борошно трителло[5][6]), цукор або мед, оливкова олія першого віджиму, цукати, цитрон, волоські горіхи, мигдаль, какао, шоколад кава екстра темна, мелена та рідка, змішані лікери.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Ricetta del fristingo, frustingo, frostengo, pistingo, bostrengo.
  2. Il cibo di Giuseppe Frustingo marchigiano. Архів оригіналу за 7 листопада 2016. Процитовано 6 січня 2023.
  3. Naturalis Historia (latino) . Т. 18.
  4. Fristingo o frustingo.
  5. Frustingo - a Holiday Nutty Feast from Marche Region. Архів оригіналу за 18 червня 2013. Процитовано 6 січня 2023.
  6. Etimologia e lessico dialettale: atti del XII Convegno per gli studi dialettali italiani : (Macerata, 10-13 aprile 1979). Pisa: Pacini. 1981. с. 289.