Фізика Майбутнього (2011)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Фізика Майбутнього»
Автор Мічіо Кайку
Назва мовою оригіналу Physics of the Future: How Science Will Shape Human Destiny and Our Daily Lives by the Year 2100
Країна Сполучені Штати Америки
Мова Англійська
Тема Футурологія
Жанр Популяризація науки
Видавництво Doubleday (США США)
Літопис (Україна Україна)
Видано 15 березня 2011 р.
Видано українською 2013 р.
Перекладач(і) Кам'янець Анжела Богданівна
Сторінок 416 ст.
ISBN ISBN 978-0-385-53080-4 (США)
ISBN 978-966-8853-36-4 (Україна)
Попередній твір Фізика Неможливого
Наступний твір Майбутнє розуму

Фізика Майбутнього: Як Наука Вплине на Долю Людства і Змінить Наше Повсякденне Життя у 2100 році (англ. Physics of the Future: How Science Will Shape Human Destiny and Our Daily Lives by the Year 2100) — це книга фізика-теоретика Мітіо Каку, активного популяризатора науки й автора таких науково-популярних книг, як "Гіперпростір" та "Фізика Неможливого". В цьому творі він замислюється над можливостями технологічного розвитку у ближніх 100 років. Беручи до уваги думки відомих у своїх галузях вчених, серед яких є лауреати Нобелівської премії, Мітіо Каку викладає власне бачення майбутнього розвитку в медицині, інформаційних технологіях, винаходах у сфері штучного інтелекту, нанотехнологіях та енергетиці. Автор сподівається, що його прогнози на 2100 рік будуть такі ж успішні, як і Жуля Верна в його романі "Париж Двадцятого століття" 1863 року.[1]

Переклад українською мовою здійснила Анжела Кам’янець, доцент Львівського національного університету ім. Івана Франка. Як наукові редактори їй допомогли: колишній ректор університету та завідувач кафедри теоретичної фізики Іван Вакарчук й завідувач кафедри генетики та біотехнології Віктор Федоренко. Оформленням та виданням виступило видавництво "Літопис" у травні 2013 року.

Розділи[ред. | ред. код]

Кожний розділ поділяється на три секції: Найближче майбутнє (від 2000 до 2030 року), Середина сторіччя (від 2030 до 2070 року) і Далеке майбутнє (від 2070 до 2100 року). Автор зазначає, що часові періоди є лише умовними показниками, які призначені лише для показу часових рамок різних тенденцій книжки[2].

Майбутнє комп'ютера: Торжество розуму над матерією[ред. | ред. код]

Мітіо Каку починає розповідь з Закону Мура, порівнюючи чип поштової привітальної листівки, який співає "Happy Birthday", з обчислювальною технікою сил союзників у 1945 році. Заявивши про те, що цей чип з піснею має більше потужностей[2][3] і що "Гітлер, Черчіль або Рузвельт пішли би на вбивство заради того, щоб отримати цей чип". Він прогнозує, що потужність комп'ютерів буде збільшуватись до точки, коли комп'ютери, як і електроенергія, папір і вода "розчиняться у тканині нашого життя і комп'ютерні чипи будуть вбудовувати у стіни будівель".

Також пророкується, що окуляри та контактні лінзи будуть підключені до мережі Інтернет використовуючи технологію схожу на віртуальний ретинальний монітор, а автомобілі їздитимуть без людей-водіїв, керуючись системами GPS. Даний прогноз підтверджується результатами DARPA Grand Challenge. Пентагон пропонує зробити 1/3 наземних збройних сил США автоматизованими до 2015 року[2]. Так як американські солдати частіше за все гинуть від закладених на дорогах мінах, то в майбутньому більшість транспорту Армії США мають їздити без водіїв. Технології схожі на BrainGate дозволять людині керувати комп'ютерами з допомогою дрібних мозкових сенсорів та "мов чарівникам рухати довколишні об'єкти силою власної думки".

Майбутнє штучного інтелекту: Становлення роботів[ред. | ред. код]

Каку обговорює роботизовані частини людського тіла, модульні роботи, сурогати, аватари і зворотний інжиніринг мозку. Також Каку бере до уваги три закони робототехніки та їхні протиріччя. Він схвалює думку про те, що якщо виникне необхідність то "чип у мозок робота автоматично вимкне їх, якщо у них виникнуть думки пов'язані з насильством", і вважає, що найбільш вірогідним сценарієм є той, в якому роботи зможуть вільно сіяти хаос і руйнування, хоча і створені вони були дещо з іншою метою.

Майбутнє медицини: Досконалість і далі[ред. | ред. код]

Каку робить припущення, що в майбутньому, перепрограмування своїх генів може бути виконане за допомогою спеціально запрограмованого вірус, який може активувати гени, які уповільнюють процес старіння або робити ін'єкції в окремі, хворі клітини, при цьому залишаючи здорові клітини недоторканими. Нано-датчики в будинку будуть перевіряти наявність різних захворювань і раку. Ідея воскресіння вимерлих видів тварин у той час може бути біологічно можливо.

Нанотехнології: Все з нічого?[ред. | ред. код]

Каку обговорює програмованої матерії, квантові комп'ютери, вуглецеві нанотрубки, і реплікатори. Він також говорить про створення нанопристроїв, що знаходять і знищують ракові клітини.

Майбутнє енергії: Енергія зірок[ред. | ред. код]

Мітіо Каку обговорює проблему виснаження нафтових родовищ на планеті, вказуючи як приклад Криву Хабберта, та загрозливу проблему іммігрантів, що бажають жити в Американській мрії марнотратного споживання електроенергії. Він пророкує, що майбутнє енергетики буде за воднем та сонячною енергією та згадує як в свій час Генрі Форд та Томас Едісон заклаклись що буде переважати — нафта або електроенергія. Також описується термоядерний синтез за допомогою лазерів та магнітних полів, й ототожнюється холодних синтез як тупикова гілка розвитку енергетики. Автор говорить про те, що народи не бажають займатись проблемою глобальної зміни клімату оскільки нафта є достатньо дешевим джерелом енергії та стимулює економічне зростання країн. Мітіо Каку вважає, що в далекому майбутньому надпровідність при кімнатній температурі відкриє еру автомобілів та потягів на магнітній підвісці.

Майбутнє космічних подорожей: До зірок[ред. | ред. код]

Мітіо Каку передбачає заміну звичних нам ракет на такі, які б використовували енергію Сонця та інших зірок, що давало б можливість виконувати далекі подорожі у космосі. Іншою альтернативою, зоряної околиці, можуть бути роботи, які б відправились із Землі та досягнувши пункту призначення змогли б самовідтворюватись та створити такі умови, що були б сприятливі для людини.

Майбутнє багатства: Хто виграє, а хто програє[ред. | ред. код]

Каку обговорює, як закони Мура та робототехніки будуть впливати на майбутнє капіталізму, які народи будуть виживати і рости покращуючи свою економіку, а які відійдуть у небуття.

Майбутнє людства: Планетарна цивілізація[ред. | ред. код]

Наведені деякі класифікації планетарних цивілізацій, які є основані на кількості споживаної енергії, ентропії та обробці інформації. Він також зазначає, що наша цивілізація перебуває на 0.7-му рівні з 5-ти існуючих.

Критика[ред. | ред. код]

Ця книга, хоча і містить велику кількість наукових термінів та обґрунтована на дослідженнях провідних науковців світу, є орієнтована на широке коло читачів.

У своїй книзі, Мітіо Каку досліджує, як три великі наукові революції: квантова механіка, біоенергетика та штучний інтелект, що кардинально змінили світ в останні сто років, змінять наше життя у ХХІ сторіччі. Спираючись на дослідження, які вже сьогодні проводять у наукових лабораторіях по всьому світі, Каку передбачає майбутнє, у якому ми вже не будемо пасивними спостерігачами "танцю Природи", а натомість перетворимося на активних хореографів матерії, життя й інтелекту. Фізика Майбутнього - це захоплива науково-популярна розповідь, що сплітаю докупи найновіші досягнення провідних науковців світу. Книжка ґрунтується на інтерв'ю з понад 300 провідними науковцями, тими, що перебувають на передньому краї науки. Майбутнє комп'ютера, штучного інтелекту, медицини, енергії, космічних подорожей і навіть майбутнє багатства - про це все можна дізнатись з книги.

Коротко про автора[ред. | ред. код]

Доктор Мітіо Каку — науковець зі світовим ім'ям у галузі теоретичної фізики. Обіймає посаду професора теоретичної фізики в Сіті-коледжі Нью-Йоркського університету.

Він прагне здійснити мрію Альберта Ейнштейна про "теорію всього" - знайти єдине рівняння, яке б об'єднало всі фундаментальні сили Всесвіту.

Ведучий численних наукових програм на телеканалах BBC, Discovery і Science, присвячених визначним винаходам і відкриттям, знімається в документальних фільмах, виступає з лекціями в багатьох країнах світу, зокрема в Україні (травень 2013 року).

Мітіо Каку веде щотижневу годинну радіопередачу, що має своїх слухачів у 130 містах США, в якій популяризує найновіші наукові відкриття й технологічні досягнення.

Феномен Мітіо Каку полягає у вмінні доступно пояснити складні проблеми теоретичної фізики та світобудови для широкої аудиторії.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Фізика майбутнього» є першим уроком для молоді, - видавець
  2. а б в Кайку, Мічіо (Березень 2011 р.). Physics of the Future: How Science Will Shape Human Destiny And Our Daily Lives by the Year 2100. Doubleday.
  3. Кайку, Мічіо (Березень 2011). Physics of the Future: How Science Will Shape Human Destiny And Our Daily Lives by the Year 2100. Doubleday. с. 21. ISBN 978-0-385-53080-4.