Філатов Сергій Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філатов Сергій Олександрович
Народився 10 липня 1936(1936-07-10)
Москва, СРСР
Помер 25 серпня 2023(2023-08-25)[1] (87 років)
Москва, Росія
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність політик, державний службовець, інженер-електрик
Галузь політика[2] і Державне управління[2]
Alma mater Московський енергетичний інститут
Науковий ступінь кандидат технічних наук
Знання мов російська
Посада Kremlin Chief of Staffd і Kremlin Chief of Staffd
Нагороди
Орден Пошани (Російська Федерація) Орден Дружби (Російська Федерація) Медаль «Захиснику вільної Росії» Медаль «У пам'ять 850-річчя Москви» медаль «Ветеран праці»
Почесна грамота Президента Російської Федерації Державна премія СРСР

Сергій Олександрович Філатов (* 10 липня 1936, Москва, РРФСР — 25 серпня 2023) — російський державний, політичний і громадський діяч, Президент російського некомерційного Фонду соціально-економічних та інтелектуальних програм.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї поета. В 1964 році закінчив МЕІ, кандидат технічних наук. Працював на Московському металургійному заводі «Серп і молот», на металургійному заводі ім. Хосе Марті на Кубі. Був завідувачем лабораторією, з 1986 року — завідувач відділом систем управління в Всесоюзному науково-дослідному і проектно-конструкторському інституті металургійного машинобудування імені А. І. Целікова.

В 1990 році був обраний народним депутатом Російської Федерації, членом Ради Республіки Верховної Ради Російської Федерації, був членом Комітету Верховної Ради зі свободи совісті, віросповідань, милосердя і добродійності, членом Комітету з питань економічної реформи і власності. З січня по листопад 1991 року — Секретар Президії Верховної Ради Російської Федерації. З листопада 1991 року — перший заступник Голови Верховної Ради Російської Федерації та член Президії Верховної Ради Російської Федерації.

У серпні 1991 року під час ГКЧП очолював депутатський штаб оборони «Білого дому» у Москві.

З квітня 1992 року — Постійний член Ради Безпеки Російської Федерації (за посадою). В 19931996 — керівник Адміністрації Президента Російської Федерації, голова експертно-аналітичної ради при президенті РФ, голова комісії при Президентові РФ з державних премій в галузі літератури і мистецтва.

Член СЖР. Голова Спілки письменників Москви. Співголова Громадської науково-консультативної ради при ЦВК Росії (з 2010 р.).

Громадянська позиція[ред. | ред. код]

У березні 2014 року, після російської інтервенції в Україну, разом з рядом інших відомих діячів науки і культури Росії висловив свою незгоду з політикою російської влади в Криму. Свою позицію вони виклали у відкритому листі[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://spbdnevnik.ru/news/2023-08-26/skonchalsya-byvshiy-rukovoditel-administratsii-prezidenta-rossii-sergey-filatov
  2. а б Czech National Authority Database
  3. Звернення ініціативної групи з проведення Конгресу інтелігенції «проти війни, проти самоізоляції Росії, проти реставрації тоталітаризму» і лист діячів культури на підтримку позиції Володимира Путіна по Україні та Криму. // novayagazeta.ru. 13.03.2014. Архів оригіналу за 25 грудня 2014. Процитовано 2014-3-16.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]