Філ Ютці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філ (Піль) Ютці
нім. Phil (Piel) Jutzi
Ім'я при народженні Філіп Ютці
Дата народження 22 липня 1896(1896-07-22)
Місце народження Рейнланд-Пфальц, королівство Баварія[1]
Дата смерті 1 травня 1946(1946-05-01) (49 років)
Місце смерті
Громадянство Німецька імперія Німецька імперія
Веймарська республіка Веймарська республіка
Третій Рейх Третій Рейх
Професія режисер
Кар'єра 1916—1942
IMDb ID 0433292


Філ (Піль) Ютці (нім. Phil (Piel) Jutzi, 22 липня 1896, Альтлайнінген[1] — 1 травня 1946, Нойштадт[2]) — німецький режисер, сценарист, кінооператор.

Біографія[ред. | ред. код]

Філіп Ютці народився 22 липня 1896 року в Альтлайнінгені під Грюнштадтом, Пфальц. Будучи художником-самоуком, з 1916 року працював оформлювачем в майстерні кінореклами. Освоївши кінокамеру, виконав ряд кінозйомок. Приблизно в цей же час став називати себе «Філом». На початку 1920-х років змінив своє ім'я на Піль Ютці, поки в 1931 році не програв процес проти актора Гарі Піля, який подав до суду через збіг імен.

З 1919 року Ютці працював кінооператором, а потім кінорежисером і сценаристом на студії «Інтернаціоналі Фільм-Індустрі ГмбХ» в Гейдельберзі. Зняв ряд детективів і вестернів. На фільмі «Сірий собака» він уперше працював зі своїм шуряком Голмсом Цімерманом, який пізніше був виконавцем головних ролей у фільмах «За хліб насущний» і «Подорож матінки Краузен за щастям».

На початку 1920-х років Ютці налагодив контакти з «Міжнародною робочою допомогою» в Берліні. Він переїхав з Гейдельберга до Берліна і спочатку працював кінооператором, знімаючи актуальні події, у тому числі Каппський заколот. Після заснування фірми пролетарського кіно «Прометеус» Ютці поступив до неї на роботу. Почавши свою кар'єру з простих розважальних фільмів, він став важливою фігурою пролетарсько-реалістичного кіно 1920-х років.

У 1926 році «Прометеус» приступила до постановки ігрових фільмів. Ютці був режисером одного з перших таких фільмів — «Кладд і Дач, невдахи». У тому ж році він зайнявся виготовленням німецьких прокатних варіантів радянських фільмів, у тому числі «Броненосець Потьомкін» Сергія Ейзенштейна, «Абрек Заур» Бориса Міхіна, «Блакитний експрес» Трауберга і «Транспорт вогню» О. Іванова[ru]. В 1928 році він був також співробітником двох радянсько-німецьких постановок студій «Межрабпом» і «Прометеус».

У тому ж році за сценарієм Лео Ланіа він зняв напівдокументальний ігровий фільм «За хліб насущний» («Голод у Вальденбурзі») з Голмсом Цімерманом і непрофесійними виконавцями. У цьому фільмі, сильно порізаному цензурою, Ютці показав страхітливу убогість гірників Вальденбурга (нині Валбжих).

У 1929 році в короткий термін і з невеликим бюджетом Ютці поставив «Подорож матінки Краузен за щастям» — «за розповідями Генріха Цілле зі слів його друга Отто Нагеля». Цей фільм став найбільшим художнім і комерційним успіхом студії «Прометеус» і вважається класикою пролетарського кіно 1920-х років. З початку 1928 до кінця 1929 року Ютці був членом Комуністичної партії Німеччини.[3]

У 1930 році Ютці так і не зміг реалізувати проект екранізації роману Анни Зегерс «Повстання рибалок» з Астою Нільсен.

У 1931 році він екранізував роман Альфреда Дебліна «Берлін — Александерплац» з Генріхом Ґеорге в ролі Франца Біберкопфа. На цьому фільмі закінчилася продуктивна фаза його творчості.

З приходом до влади націонал-соціалістів в 1933 році фільми «За хліб насущний» і «Подорож матінки Краузен за щастям» були заборонені цензурою. У березні 1933 року Ютці вступив в НСДАП[3].

Він зайнявся випуском короткометражних ігрових фільмів і зняв низку легких комедій і детективів. У деякі з них йому вдалося ввести сатиричні акценти. У 1934 році у Відні він зняв повнометражний ігровий фільм «Провокатор Азеф», історію російського подвійного агента. У 1935 році поставив в Австрії шпигунський фільм «Козак і соловей», який спочатку був заборонений німецькою цензурою. У наступні роки знімав тільки короткометражки. З 1937 по 1938 рік працював оператором дослідного телебачення.

З 1942 року внаслідок погіршення здоров'я Ютці вже не міг працювати. Після війни він покинув Берлін і переїхав до Нойштадта, де він помер 1 травня 1946 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Тепер — район Бад-Дюркхайм, земля Рейнланд-Пфальц, Німеччина.
  2. а б Тепер — місто земельного підпорядкування, Рейнланд-Пфальц, Німеччина.
  3. а б Der Film vom Franz Biberkopf - Alfred Kantorowicz (1931) [FilmMaterialien 5]. Архів оригіналу за 15 березня 2013. Процитовано 17 лютого 2013.

Література[ред. | ред. код]

Hans-Michael Bock (Hrsg.): CINEGRAPH. Lexikon zum deutschsprachigen Film. edition text + kritik, München 1984.

Посилання[ред. | ред. код]