Фірлюк рудогузий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фірлюк рудогузий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Жайворонкові (Alaudidae)
Рід: Дроздовий фірлюк (Pinarocorys)
Вид: Фірлюк рудогузий
Pinarocorys erythropygia
Strickland, 1852)
Ареал виду     Гніздування     Зимування     Проживання впродовж року
Ареал виду     Гніздування     Зимування     Проживання впродовж року
Синоніми
Alauda erythropygia
Certhilauda erythropygia
Mirafra erythropygia
Mirafra nigricans erythropygia
Посилання
Вікісховище: Pinarocorys erythropygia
Віківиди: Pinarocorys erythropygia
ITIS: 562168
МСОП: 22717133
NCBI: 1365197

Фірлю́к рудогузий[2] (Pinarocorys erythropygia) — вид горобцеподібних птахів родини жайворонкових (Alaudidae)[3]. Мешкає на півночі Субсахарської Африки.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 17-19 см, вага 30 г. Довжина хвоста становить 64-75 мм, довжина дзьоба 17-20 мм.

У самців верхня частина тіла темно-коричнева, надхвістя і верхні покривні пера хвоста мають рудуватий відтінок. Шия з боків. обличчя і "брови" над очима білуваті. Щоки і скроні темно-коричневі з білуватими плямами посередині, на щоках білі смуги. Підборіддя і горло білуваті, груди світло-коричневі, поцятковані темно-коричневими плямками і смужками. Живіт білуватий, гузка рудувата. Першорядні і другорядні махові пера чорнувато-коричневі. Центральна пара стернових пер темно-коричневі, біля основи рудувато-коричневі, інші стернові пера більш рудувато-коричневі. Райдужки темно-карі, дзьоб роговий.

Самиці мають більш рудувате забарвлення, першорядні махові пера мають більш широкі рудуваті краї. Молоді птахи мають світліше забарвлення, нижня частина тіла у них поцяткована темним лускоподібним візерунком.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Рудогузі фірлюки гніздяться від Сенегалу і Гвінеї до Південного Судана і північно-західної Уганди, між 5° і 15° північної широти та між 15° західної довготи і 35° східної довготи. Під час негніздового періоду вони мігрують на північ, до південного Малі, Нігеру, Чаду і Судану. Дроздові фірлюки живуть в сухих саванах, рідколіссях і чагарникових заростях. Під час негніздового періоду вони можуть утворювати зграї до кількох сотень птахів.

Рудогузі фірлюки живляться прямокрилими та іншими безхребетними, яких шукають на землі, а також насінням. Сезон розмноження у них триває з жовтня по квітень, в Нігерії з січня по берегень, в Південному Судані у лютому-березні. Гніздяться на землі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pinarocorys erythropygia: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 22 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Nicators, reedling, larks. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 22 жовтня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Rudolf Pätzold: Die Lerchen der Welt. Westarp Wissenschaften, Magdeburg 1994, ISBN 3-89432-422-8.
  • Rudolf Pätzold: Kompendium der Lerchen. Alle Lerchen unserer Erde. Jan-Schimkat-Medienpublikation, Dresden 2003, ISBN 3-00-011219-7.