ХТЗ-12

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ХТЗ-12 — електротрактор, що вироблявся Харківським тракторним заводом.

Виробництво розпочалося 1952 року, але незабаром трактор перестали виробляти через незадовільні агрономні показники. Загалом випустили лише 32 трактори.

Історія створення[ред. | ред. код]

Електротрактор був розроблений у Всесоюзному інституті електрифікації сільського господарства доктором технічних наук Лістовим П. та інженером Стеценко В. Основою для трактора став СХТЗ-НАТИ. На ньому було встановлено електродвигун змінного струму потужністю 38 кВт та напругою 1 кВ. Живлення відбувалося по гнучкому кабелю довжиною 750 метрів, який намотувався на барабан. Барабан знаходився під капотом і був облаштований намотувальним пристроєм, якій під час роботи машини розмотував і намотував кабель через виносну стрілу з роликами. Живлення подавали з польової електростанції або пересувної трансформаторної підстанції підключеної до високовольтної мережі струмоприймальною щоглою.

Без пересування трансформатора, від якого живився трактор, можна було обробляти від 15 до 60 гектар, а при використанні додаткової кабельної підводи — більш, ніж 200 гектар.[1]

Керував трактором один тракторист.

Відео роботи тракторів.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лістов, П (1953). електротрактор. http://agrolib.ru/rastenievodstvo/item/f00/s02/e0002349/index.shtml (російська) . Архів оригіналу за 27 березня 2018.
  2. ROCHENSALM (10.11.2017). Электротрактор ХТЗ 12 (російська) .