Хакімов Руслан Разянович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хакімов Руслан Разянович
Загальна інформація
Громадянство  Україна[1]
Народження 3 червня 1969(1969-06-03) (54 роки)
Маріуполь
Зріст 158
Спорт
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна → ?
Вид спорту спортивна боротьба[d]
Участь і здобутки
Нагороди
Заслужений майстер спорту України
Заслужений майстер спорту України

Русла́н Разян́ович Хакі́мов (* 1969) — український спортсмен, багаторазовий чемпіон України заслужений майстер спорту з греко-римської боротьби.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1969 року в місті Жданов Донецької області Української РСР. Серйозно займатися боротьбою почав з десяти років, тренувався в спортивному клубі «Азовмаш». Першим тренером був Віктор Плаксін, згодом тренувався під орудою Геннадія Узуна.

Першого серйозного успіху на дорослому міжнародному рівні добився в сезоні 1993 року, коли увійшов в основний склад Національної збірної України та на Чемпіонаті Європи з боротьби в Стамбулі здобув срібну нагороду, поступившись в греко-римській боротьбі фіну Мікаелю Ліндгрену.

1994 року зайняв четверте місце на Чемпіонаті Європи в Афінах, став дев'ятим на Чемпіонаті світу в Тампере, виграв срібну медаль на етапі Кубка світу в Угорщині.

Найбільшого успіху добився в сезоні 1995 року, здобув перемогу в найлегшій вазі на Чемпіонаті Європи в Безансоні, зокрема в фіналі взяв гору над вірменським борцем Агасі Манукяном. При цьому на Чемпіонаті світу в Празі став п'ятим.

1996 року зайняв 11 місце на Чемпіонаті світу в Будапешті. Представляв Україну на літних Олімпійських іграх в Атланті — в категорії до 57 кг був близький до здобуття бронзової медалі, однак у поєдинку за третє місце його переміг китаєць Шен Цзетянь.

Після Олімпіади в Атланті залишився в головній команді України та продовжив брати участь у міжнародних турнірах. 1997 року виступив на Чемпіонаті Європи в Коуволі та на Чемпіонаті світу у Вроцлаві, де зайняв п'яте й сьоме місця.

Надалі лишався діючим спортсменом — до 2001 року, побував ще на кількох європейських та світових перщостях.

За спортивні досягнення вдостоєний почесного звання «Заслужений майстер спорту України».

Завершив спортивну кар'єру, розпочав тренерську діяльність; тренував борців в маріупольському клубі «Азовмаш», згодом працював тренером на відділенні греко-римської боротьби в Донецькому республіканському вищому училищі ім. С. Бубки.

Очолював «збірну ДНР» з греко-римської боротьби.

У Донецьку проводилися турніри на призи Руслана Хакімова.

Серед учнів — Вакуленко Олексій Борисович.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ruslan Khakymov [Архівовано 31 серпня 2011 у Wayback Machine.]
  • http://gorod-donetsk.com/novosti/8016-donchane-zavoevali-7-medalej-na-vserossijskom-turnire-po-greko-rimskoj-borbe [Архівовано 20 листопада 2018 у Wayback Machine.]
  • Статистика виступів на міжнародних змаганнях. Institut für Angewandte Trainingswissenschaft (укр. Інститут прикладних навчальних наук). (англ.)