Хандога Павло Порфирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хандога Павло Порфирович
Народження 31 травня 1925(1925-05-31)
Матлахове, Роменський район, Сумська область, УРСР
Смерть 20 березня 1955(1955-03-20) (29 років)
Матлахове, Роменський район, Сумська область, УРСР
Звання генерал-майор
Нагороди орден Червоної Зірки, орден Слави 1-го ступеня, орден Слави 2-го ступеня, орден Слави 3-го ступеня

Хандога Павло Порфирович (31 травня 1925 року-20 березня 1955 року, Матлахове Роменського району Сумська область) — повний кавалер орденів Слави.

Біографія

[ред. | ред. код]

Хандога Павло Порфирович народився у селянській родині 31 травня 1925 року на хуторі Олава (що нині не існує, за іншими даними – в с. Матлахове), тепер Роменського району Сумської області. Закінчив 7 класів. Жив в селі Ачхой-Мартан Чечено-Інгушської АРСР. У Червоній Армії – з серпня 1942 року. Хандога Павло був учасником параду Перемоги на Червоній площі в червні 1945 року. У березні 1946 року був демобілізований. Жив у селі Великі Бубни, потім у селі Матлахове Роменського району Сумської області. Працював у радгоспі. Трагічно загинув 20 березня 1955 року.

Військова служба

[ред. | ред. код]

У діючій армії – з вересня 1942 року. Воював на Північно-Кавказькому фронті, в Окремій Приморської армії, на 4-му Українському фронті на посадах розвідника, командира відділення і помічника командира взводу розвідки в 83-й (з 9 жовтня 1943 року – 128-ї гвардійської) Туркестанській гірсько-стрілецькій дивізії. Влітку 1943 року під час оборонних боїв і восени в ході наступальної Новоросійсько-Таманської операції – командир відділення взводу пішої розвідки 109-го окремого гвардійського кавалерійського ескадрону – гвардії сержант П.П. Хандога десятки разів виконував завдання з розвідки переднього краю і вогневих засобів противника, проробляв проходи в мінних полях і загородженнях, виявив і зняв 216 мін. Наказом командира дивізії П.П. Хандога нагороджений медаллю «За бойові заслуги».

Подвиг

[ред. | ред. код]

В ході ведення бойових дій на Керченському півострові 21 січня 1944 гвардії сержант П.П. Хандога на чолі розвідувальної групи виконував завдання з розкриття переднього краю оборони противника. Зробивши наліт на бліндаж, розвідники захопили документи, дві радіостанції і телефон німецького коректувальника, під вогнем противника доставили все захоплене в розташування наших військ.

У боях за звільнення Криму і Севастополя П.П. Хандога неодноразово проникав у тил противника і здобував розвідувальні дані, необхідні для організації успішних бойових дій дивізії. Наказом командуючого Окремої Приморської армії він нагороджений орденом Червоного Прапора. Після звільнення Криму 128-а гірсько-стрілецька дивізія була передислокована в Західну Україну і брала участь у Східно-Карпатській, Західно-Карпатській, Моравсько-Остравській операціях.

30 вересня 1944 року в районі міста Медзилаборце (Словаччина) на чолі групи розвідників П.П. Хандога проник у розташування противника і в рукопашній сутичці знищив 4 ворожих солдатів. Був поранений, але продовжував виконувати бойове завдання. Наказом командира 128-ї гвардійської гірсько-стрілецької дивізії від 28 грудня 1944 гвардії сержант Хандога П. П. нагороджений орденом Слави 3-го ступеня.

У ніч на 5 грудня 1944 року в районі населеного пункту Бачково (Словаччина) помічник командира взводу гвардії сержант П.П. Хандога проник у тил ворога і протягом трьох діб спостерігав за розташуванням артилерійських батарей і пересуванням ворожих військ, передаючи розвідувальні відомості по рації. 11 грудня на чолі розвідгрупи знищив у тилу противника розрахунки двох 75-мм гармат і двох 120-мм мінометів, до 20 солдатів противника. Групою захоплені 2 контрольні полонені, в ході повернення цієї операції знищений обоз із боєприпасами. 25 грудня 1944 року в результаті ретельного вивчення переднього краю противника в 25 кілометрах на захід від міста Михайлівців (Словаччина) гвардії сержант П.П. Хандога, проникнувши у ворожий тил із групою розвідників, знищив кулеметну обслугу, захопили і доставили в штаб дивізії контрольного полоненого, який дав цінні відомості. 13 січня 1945 року в лісистій місцевості поблизу міста Кошице (Словаччина) в тилу ворога група розвідників під командуванням П.П. Хандоги зіткнулася з групою німців. У сутичці 11 солдатів противника було знищено, захоплений контрольний полонений, 8 автоматів і кулемет MG-34.

Післявоєнний період

[ред. | ред. код]

Нагороди

[ред. | ред. код]
  • Наказом командира дивізії від 28 січня 1944 року П.П. Хандога нагороджений орденом Червоної Зірки.
  • Наказом командира 128-ї гвардійської гірсько-стрілецької дивізії від 28 грудня 1944 гвардії сержант Хандога П. П. нагороджений орденом Слави 3-го ступеня.
  • Наказом командуючого 18-ю армією від 31 січня 1945 гвардії сержант Хандога П. П. нагороджений орденом Слави 2-го ступеня.
  • Указом Президії Верховної Ради СРСР від 29 червня 1945 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецькими загарбниками і проявлені при цьому доблесть і мужність гвардії сержант Хандога П. П. нагороджений орденом Слави 1-го ступеня.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Ольга Лобода Стежками Героїв. - Суми, ІСА-Інтерпапір, 2006
  • Роменщина: Історія населених пунктів - ТОВ Видавництво "Миргород", 2016, 400 стор.