Хахам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хахам (івр. חכם‎ — в сефардських і східних єврейських громадах звання «Хахам» відповідає вченому титулу «рав», «рабин» (див. Хахам-баші)). Широке застосування цього слова в мусульманських країнах викликано злагодженістю слів «рав» і «ар-Раббі», що може бути причиною непорозумінь, бо останнє є одним з імен Аллаха арабською мовою.

У послідовників караїмізму поняття «хахам» (караїмською вимові «гахам») близька до хахама у юдеїв-раввіністів, але роль гахама менш авторитарна, скоріше рекомендаційна, оскільки караїмське віровчення засноване на тому, що кожен вірянин самостійно раціоналістично визначає застосування законів Священного писання. Сучасні ізраїльські караїми вживають поряд з титулом «хахам», також титул «рав».

Поняття «хахам» в ашкеназьких громадах використовується, наприклад, в словосполученні «шеелот Хахам» (питання до мудреця), тобто звернення для вирішення будь-якої галахічної проблеми. У ашкеназьких громадах Бессарабії хахам звався різник[1][2].

У сучасному івриті «хахам» — розумна, освічена людина, інтелектуал.

Разом з тим історично хахам — знавець Тори, також суддя.

Існують прізвища Хахам, Хохам, Хахамов.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дело было в Бельцах: этнографические, лингвистические и путевые записки группы этнографической школы, организованной центром «Сэфер» при поддержке фонда «Ави Хай». Архів оригіналу за 22 липня 2013. Процитовано 26 травня 2021.
  2. Славяне и евреи: практика и мифология соседства. Архів оригіналу за 29 березня 2014. Процитовано 26 травня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]