Хвилівка димчаста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хвилівка димчаста

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Еребіди (Erebidae)
Рід: Penthophera
Вид: Хвилівка димчаста
Penthophera morio
Linnaeus, 1767
Синоніми
*Hypogymna morio
Посилання
Вікісховище: Penthophera morio
Віківиди: Penthophera morio
EOL: 861345
NCBI: 1870176

Хвилівка димчаста (Penthophera morio) — вид метеликів з родини еребід (Erebidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Центральній і Східній Європі — в Чехії, Словаччині, Угорщині, Румунії, Болгарії, Сербії, а також на північному сході Італії та сході Австрії. Популяції південної Баварії та західної Австрії вважаються вимерлими.

Місцями існування є вапнякові та кам'янисті долини, трав'яні насипи, випасні луки з поодинокою кущистою рослинністю.

Опис[ред. | ред. код]

Самці мають розмах крил від 22 до 32 міліметрів. Існує сильний статевий диморфізм. Самці мають нормально розвинені крила, які здебільшого чорні, рідше коричневі, з тонкими волосками на зовнішніх краях. Жилки добре помітні, лусочки тонкі. В результаті крила виглядають частково пергаментними. Антени довгі подвійно гребінчасті.

Самиці мають майже повністю редуковані крила, не літають і мають пухке тіло, не схожі на типових метеликів. Їхнє тіло короткошерсте, сіро-жовтого або сіро-коричневого кольору. Передньоспинка і черевце значно більші, ніж у самців. Антени мають дуже короткі гребінчасті зубці.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Самці провадять денний спосіб життя і літають по луках у пошуках самиць. Після того, як самиця виходить із кокона, вона виділяє феромони, щоб привабити самців. Після спарювання самиця відкладає яйця на стебла. Зимують гусениці. Навесні заляльковуються в тонкому тканинному коконі.

Метелики переважно літають в одному поколінні з квітня по червень. За сприятливих умов у липні та серпні локально виникає друге покоління. Більшість гусениць можна знайти з червня і після сплячки до квітня наступного року. Гусениці живляться стеблами різних видів трав.

Посилання[ред. | ред. код]

  • «10408 Penthophera morio (Linnaeus, 1767) — Trauerspinner». Lepiforum e. V. Retrieved April 5, 2020.
  • Mazzei, Paolo; Morel, Daniel & Panfili, Raniero. Penthophera morio (Linnaeus, 1767). Moths and Butterflies of Europe and North Africa. Процитовано 5 квітня 2020.