Хвороба Ньюкасла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вірус хвороби Ньюкасла

Класифікація вірусів
Група: V
Ряд: Mononegavirales
Рід: Avulavirus
Вид: Вірус хвороби Ньюкасла
Посилання
Вікісховище: Newcastle disease virus

Хвороба Ньюкасла (NDV) є заразним захворюванням птахів, що уражає багато домашніх та диких видів птахів, це хвороба, що передається людині.[1] Вперше описана в Ньюкасл-апон-Тайн, Велика Британія 1926 року, потім Бернетом 1943 року в Австралії. Вірус найбільше загрожує домашній птиці у зв'язку з її високою чутливостю до вірусу. Хвороба є ендемічною в багатьох країнах.

Контакт людей з інфікованими птахами (наприклад на птахофабриках) може викликати легкий кон'юнктивіт та грипо-подібні симптоми, але вірус Ньюкасла не представляє ніякої небезпеки для здоров'я людини. Інтерес до використання NDV як протиракового засобу виник через його здатності вибірково вбивати клітини пухлин з обмеженою токсичністю для нормальних клітин.

Не існує схем лікування хвороби, але використання профілактичних вакцин[2] та санітарних заходів знижує ймовірність спалахів.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Nelson CB, Pomeroy BS, Schrall K, Park WE, Lindeman RJ. (1952). An outbreak of conjunctivitis due to Newcastle disease virus (NDV) occurring in poultry workers. Am J Public Health42 (6) :672–8 []http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1526237/ [Архівовано 28 грудня 2017 у Wayback Machine.]]
  2. FAO Manual on Vaccines. Архів оригіналу за 7 лютого 2019. Процитовано 22 січня 2013.