Хліб і шоколад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хліб і шоколад
італ. Pane e cioccolata
Кадр з фільму
Жанр драматична кінокомедія
Режисер Франко Брусаті[it]
Продюсер Мавріціо Лоді-Фе[it]
Сценаристи Франко Брузаті[it]
Ія Ф’ястрі [it]
Ніно Манфреді
У головних
ролях
Ніно Манфреді
Оператор Лучано Товолі[it]
Композитор Даніеле Патукі[it]
Кінокомпанія Verona Produzioni Cinematografiche
Дистриб'ютор CIC
Тривалість 110 хв.
Мова італійська
Країна Італія Італія
Рік 1973
IMDb ID 0070506
Рейтинг IMDb: 7.5/10 stars

«Хліб і шоколад» (італ. Pane e cioccolata) — фільм 1973 року режисера Франко Брусаті[it] з Ніно Манфреді в головній ролі. Його тема — італійська еміграція до Швейцарії. Завдяки сценарію та режисурі Франко Брусаті кінострічка зберігає ідеальну гармонію між драмою та гумором і вважається одним з найкращих фільмів Ніно Манфреді. Фільм здобув ряд призів на міжнародних кінофестивалях і згодом був внесений до списку 100 італійських фільмів, які потрібно зберегти, від післявоєнних до вісімдесятих років ХХ століття.

Сюжет[ред. | ред. код]

Історія про життя в Швейцарії 40-річного італійського трудового мігранта Джованні «Ніно» Гарофолі (Ніно Манфреді), де, на думку емігрантів, можна розбагатіти, тому що там знайдеться робота для кожного. Але реальність дещо інша: робота дійсно знайдеться, але найчастіше це важка робота, на яку завжди претендують конкуренти різних національностей. Після трьох довгих років, проведених у Швейцарії, далеко від сім'ї та друзів, у шалених пошуках гідної роботи,Ніно Гарофолі нарешті працює офіціантом ресторану з випро́бувальним терміном, однак і тепер його конкурентом на стале місце офіціанта є турецький трудовий мігрант (Джанфранко Барра[it]). Чи вдасться Ніно заробити достатньо грошей, щоб з гідністю повернутися до своєї сім'ї в Італії ?

Ролі виконують[ред. | ред. код]

Навколо фільму[ред. | ред. код]

Головну роль у фільмі мав грати актор Уго Тоньяцці. Під час виходу фільму виник скандал між Ніно Манфреді та Франко Брузаті[it] та Ією Ф’ястрі[it] пов'язаний з тим, що Манфреді вимагав вписати його до титрів як сценариста. Він стверджував, що зробив значні зміни до сценарію завдяки своєму особистому досвіду як сина іммігрантів у Сполучених Штатах.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 1978 Нагорода Товариства кінокритиків Канзас-Сіті, (англ. KCFCC Award):
    • за найкращий фільм

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]