Храм Хату Шям

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Храм Хату Шям
Країна  Індія
Персонаж твору Магабгарата
Мапа
CMNS: Храм Хату Шям у Вікісховищі

Координати: 27°22′ пн. ш. 75°24′ сх. д. / 27.367° пн. ш. 75.400° сх. д. / 27.367; 75.400

Храм Кхату Шяміндуїстський храм у селі Хату за 43 км від міста Сікар у районі Сікар індійського штату Раджастхан, місце паломництва для поклоніння божеству Крішна і Барбаріка.

Історія[ред. | ред. код]

Перед початком битви за Махабхарату останнім бажанням Барбаріки було побачити війну «Махабхарата». Через багато років після початку Калі Юги голову було знайдено похованою в селі Хату в сучасному Раджастані. Місцеперебування було закритим до початку періоду Калі-Юги. Одного разу молоко почало спонтанно витікати з вимені корови, коли вона наблизилася до місця поховання. Місцеві селяни розкопали це місце і виявили закопану голову. Голова була передана брахману, який поклонявся їй багато днів, чекаючи божественних одкровень щодо того, що робити далі. Рупсінг Чаухан, король Хату, побачив сон, у якому він отримав натхнення побудувати храм і встановити в ньому голову. Згодом був побудований храм і встановлений ідол.

Існує й інший, лише трохи інший варіант цієї легенди. Рупсінг Чаухан був правителем Хату. Його дружині, Нармаді Канвар, приснився сон, у якому божество наказало їй вийняти його образ із землі. Потім вказане місце було знайдено. Звичайно, це дало ідола, який був належним чином похований у храмі.

Храм був побудований у 1027 році нашої ери Рупсінгом Чауханом після того, як його дружина Нармада Канвар побачила сон про похованого ідола. Місце, звідки викопали ідола, називається Шям Кунд.[1] У 1720 році нашої ери дворянин Діван Абхайсінг відреставрував старий храм за наказом тодішнього правителя Марвара. Ідол виготовлений з рідкісного каменю. Хатуш'ям є сімейним божеством багатьох сімей.

Архітектура[ред. | ред. код]

При будівництві споруди використовували вапняний розчин, мармур і плитку. Віконниці покриті золотим листом. У залу великі розміри (розміри 12,3 м х 4,7 м), а його стіни вишукано розписані, із зображенням міфологічних сцен. В’їзна брама та виїзна брама зроблені з мармуру. 


«Шям Кунд» — це священний ставок біля храму, звідки випливає «Шиш» баба Шьяма. У цьому кунді віддані приймають ванну і поклоняються кхату нареш.

Храм Гопінатх розташований на південний схід від головного храму. Храм Гаурішанкар також розташований неподалік. Існує цікава історія, пов’язана з храмом Гаурішанкар.

Головний храм Хатуш'ям розташований у місті Хату близько 80 км від Джайпура.

Адміністрація та благоустрій[ред. | ред. код]

Керівництво храмом здійснює комісія з 7 осіб. Комітет організовує фестивалі та інші важливі заходи у селі. Залучення до підготовки Прасаду, барикадування, чистоти, тимчасового облаштування, водопостачання, електропостачання, облаштування генераторів, декорацій, озвучення, підготовки бар’єрів, відеопокриття, замкнутого телебачення тощо виконує трест. [2] Для комфортного проживання є кілька благодійних будиночків.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Temple Profile: Mandir Shri Khatu Shyam Ji. Rajasthan Devasthan, Government of Rajasthan. Архів оригіналу за 14 February 2014. Процитовано 10 лютого 2014.
  2. Shri Shyam Mandir Committee Khatushyamji.

3. क्या खाटू श्याम इच्छाएँ पूरी करता है?Шаблон:Hindu temples in Rajasthan