Хроніки Веспер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хроніки Веспер
англ. Vesper
фр. Vesper Chronicles
Жанр науково-фантастичний фільм[1], пригодницький фільм[1] і драматичний фільм
Режисер Крістіна Буожитеd
Продюсер Asta Liukaityted, Daiva Jovaišienėd і Крістіна Буожитеd
Сценарист Крістіна Буожитеd[1]
У головних
ролях
Едді Марсан[1], Richard Braked[1], Raffiella Chapmand[1] і Melanie Gaydosd[1]
Тривалість 112 хв. і 114 хв.[1][2]
Мова англійська
Країна  Литва
 Франція
 Бельгія
Рік 2022
IMDb ID 20225374

«Хроніки Веспер» (англ. Vesper, також відомий під робочою назвою як Vesper seeds) — незалежна науково-фантастична драма режисерів Крістіни Буожиті і Бруно Сампера. Картина створювалася спільно кіностудіями Литви, Франції та Бельгії[3]. Головні ролі виконали Раффієлла Чепмен, Едді Марсан, Розі Макьюен та Річард Брейк.

Прем'єрний показ фільму відбувся 3 липня 2022[4] на 56-му Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах в рамках конкурсу на вручення премії «Кришталевий глобус»[5]. В обмежений прокат картина вийшла 17 серпня 2022 у Франції, а з 29-30 вересня її планується показати в кінотеатрах Росії, США та Туреччини[6].

Синопсис[ред. | ред. код]

Безрадісне майбутнє, світ вразила глобальна екологічна катастрофа. Усі екосистеми планети було знищено, і тепер світом правлять незвідані форми життя. 13-річна Веспер (Раффієлла Чепмен) пристосовується жити у новій реальності та досліджує природу. Якось вона дізнається, що саме їй під силу змінити життя людей на краще.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Раффіелла Чепмен Веспер Веспер
Річард Брейк Дарій Дарій батько Веспер
Едді Марсан Йонас Йонас
Розі Макьюен Камелія Камелія
Мелані Гайдос Джаг Джаг
Едмунд Ден Еліас Еліас

Виробництво[ред. | ред. код]

У лютому 2021 було оголошено, що європейська продюсерська компанія Anton підтримала ідею фільму[3].

Для роботи над фільмом режисери, які виступили одночасно і сценаристами кінокартини, Крістіна Буожите та Бруно Сампер, об'єдналися з литовськими продюсерами Астою Ліукайтіте та Дайвою Йовайшене, а також досвідченим французьким художником з візуальних ефектів та продюсером Алексісом Перріном. Сценарій був розроблений у співавторстві з американським письменником Брайаном Кларком. Основним виробництвом займалися компанії Natrix Natrix з Литви, французька Rumble Fish Productions, а також 10.80 Films із Бельгії.

Зйомки стартували у березні 2022 року у Литві. Продюсери заявили[3] :

Оскільки європейські режисери Крістіна Буожите та Бруно Сампер мають унікальну комбінацію екстраординарної уяви, володіння жанровими кодами та сильним візуальним чуттям, вони, на нашу думку, є авторами в повному розумінні цього слова. Поєднуючи своє бачення технологій майбутнього та взаємодії з природою, засноване на сильних жіночих образах, вони оновлюють класичні науково-фантастичні теми, щоб створити справді оригінальний всесвіт.

Прийом[ред. | ред. код]

Перші рецензії кінокритиків у світі після прем'єри фільму на Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах були позитивними, рейтинг на агрегаторі Rotten Tomatoes склав 100 % на основі 6 відгуків.[7]. Рецензент Variety зазначив, що картина має деякі ознаки артхауса, проте саме її компанія-прокатник IFC Films обрала для випуску в Північній Америці. Сценарій, хоч і спирається на відомих попередників жанру, таких як «Дитина людська», «Дорога» або ігровий блокбастер The Last of Us, — він водночас має власну самобутність, а пригоди персонажів пронизані похмуро-романтичним духом ризику та небезпеки[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и Blanc J. AlloCiné — 1993.
  2. film distribution certificate database
  3. а б в Wiseman, Andreas (26 февраля 2021). Anton Launches Eddie Marsan Dystopian Sci-Fi ‘Vesper Seeds’, Euro Co-Pro To Shoot Next Month — EFM. Deadline Hollywood. Процитовано 17 июня 2022.
  4. KVIFF.TV LIVE // Novinky. Červený koberec a úvod k filmu Vesper. kviff.com. 3 июля 2022. Процитовано 4 июля 2022.
  5. Wiseman, Andreas (6 июня 2022). IFC Films Takes North American Rights To Karlovy Vary Sci-Fi ‘Vesper’ Starring Eddie Marsan, Rosy McEwen. Deadline Hollywood. Процитовано 17 июня 2022.
  6. [[imdb.com]] // Vesper (2022) // Release info. {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)
  7. [[Rotten Tomatoes|RottenTomatoes.com]] // VESPER (2022). {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)
  8. Guy, Lodge (3 июля 2022). ‘Vesper’ Review: Resourceful European Sci-Fi Offers Glimmers of Beauty at the End of the World. Variety. Процитовано 4 июля 2022.