Художньо-меморіальний музей Устияновичів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Художньо-меморіальний музей Устияновичів
49°42′43″ пн. ш. 24°04′22″ сх. д. / 49.71194° пн. ш. 24.07278° сх. д. / 49.71194; 24.07278
Тип музей
Статус спадщини пам'ятка історії місцевого значення України
Країна  Україна
Адреса село Вовків, Львівська область, Україна
Засновано 29 вересня 1991
Відкрито 29 вересня 1991
Директор Смоляна Наталя Василівна
Художньо-меморіальний музей Устияновичів. Карта розташування: Україна
Художньо-меморіальний музей Устияновичів
Художньо-меморіальний музей Устияновичів (Україна)
Мапа

CMNS: Художньо-меморіальний музей Устияновичів у Вікісховищі

Художньо-меморіальний музей Устияновичів — освітньо-культурний заклад, що розташований у селі Вовків Львівського району Львівської області. Музей був відкритий 29 вересня 1991 року як філія Національного музею у Львові. Розташований музей у будинку колишньої плебанії — службового приміщення для священиків місцевої церкви, які впродовж багатьох років мешкали зі своїми родинами. В цій хаті, в родині священика Миколи Устияновича — знаного письменника та поета, народився Корнило Устиянович — відомий український художник та громадський діяч.

Умовно експозицію музею можна розділити на три частини: розділ, присвячений Миколі Устияновичу; розділ, де представлені матеріали про Корнила Устияновича та копії його картин («Шевченко на засланні», «Мазепа на переправі», «Бойківська пара», «Автопортрет» тощо), та матеріали, які розповідають про діяльність Франтішека Ржегоржа — чеського етнографа, якого називають «апостолом слов’янського єднання».

Територія музею — 1 гектар старого саду з фруктовими деревами, травами та квітами. Криниця на музейному подвір'ї є найглибшою в селі. У дерев'яному шпихлірі — колишньому приміщенні для збереження зерна — нині розташована етнографічна експозиція: народний одяг, ужиткові знаряддя праці, прялки, веретена, лампи, посуд, скрині та інше. Світлиця — частина колишньої стодоли — є приміщенням для виставок, творчих зустрічей, конференцій. Особливу атмосферу музею творить кухня в хаті-плебанії з давньою піччю — місце, де можна випити чаю чи молока, спекти яблуко з місцевого саду.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Наталя Пристанська Історія одного музею // Голос Народу. — № 23 (1464). — 2014. — 22 травня. — С. 3.
  • Музей-садиба Устияновичів. ua-travel.info. Архів оригіналу за 23 жовтня 2019. Процитовано 12 червня 2022.
  • Художньо-меморіальний музей Устияновичів. ridna.ua. Рідна країна. Архів оригіналу за 4 березня 2021. Процитовано 12 червня 2022.