Хурмашиці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хурмашиці
Походження  Туреччина
Необхідні компоненти борошно
Хурмашиці

Хурмашиці (серб. Урмашица (hurmašica)) — десертна страва народів Балканського півострова, випічка, залита сиропом. Поширене в Боснії та Герцеговині, Сербії та всій колишній Югославії. Страва також відома під назвою Хурма.

Назва[ред. | ред. код]

Назва страви «хурмашице» утворена від от сербського «хурма», що означає фінік, спочатку ці делікатеси готувалися у вигляді сушених фініків.

Історія[ред. | ред. код]

Випічка представлена серед делікатесів, які готують під час ісламських свят, включаючи триденний Ід аль-Фітр. Хурмашіца — один з варіантів турецького «калбурабасти», страва потрапила до сербів від османських завойовників. В Османській імперії зазвичай готували на свята Ураза-байрам і Курбан-байрам, у сербів же це стало просто десертом, тому що воно не складне в приготуванні.

Інгредієнти[ред. | ред. код]

З яєць, вершкового масла, цукру, пшеничного борошна, а за деякими рецептами і манки замішують тісто, з якого формують тістечка. Перед випіканням, як правило, прикрашають горішками. Після випікання тістечка заливають цукровим сиропом з додаванням шматочків лимона і посипають подрібненими фісташками, волоськими горіхами або мигдалем.

Це османсько-турецьке частування має дуже подібні варіанти («Hurmašice» або «Hurme»), які можна знайти в Боснії та Герцеговині, Сербії та інших частинах колишньої Югославії.

Література[ред. | ред. код]

  • A Wandering Feast: A Journey Through the Jewish Culture of Eastern Europe by Yale Strom, Elizabeth Schwartz, ISBN 078797188X, 9780787971885
  • Bosnia & Herzegovina 5 by Tim Clancy, ISBN 1784770183, 9781784770181

Посилання[ред. | ред. код]