Хірвонен Ганна Григорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хірвонен Ганна Григорівна
Народилася 5 липня 1902(1902-07-05)
Yastrebino, Yamburgsky Uyezdd, Санкт-Петербурзька губернія, Російська імперія
Померла 15 грудня 1978(1978-12-15) (76 років)
Торма (присілок), Pustomerzhskoye rural settlementd, Кінгісеппський район, Ленінградська область, РРФСР, СРСР
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність доярка
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці
орден Леніна орден Трудового Червоного Прапора

Ганна Григорівна Хірвонен — доярка колгоспу «Торма» Кінгісеппського району Ленінградської області, Герой Соціалістичної Праці.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в селі Ястребино (нині — Волосовський район Ленінградської області) в селянській родині. Жила в селі Торма, нині Кінгісеппського району Ленінградської області

У 1934 році разом з чоловіком вступила сільгоспартіль «Торма». Перший рік вела домашнє господарство, няньчила доньку. У 1935 році стала допомагати чоловікові, який керував колгоспною фермою. Стала працювати дояркою. Перед війною в «Тормі» налічувалося вже понад сто корів, за ним доглядали шість доярок. У 1941 році в Ганни Хірвонен справа йшла до п'ятитисячного надою, але війна завадила планам.

У липні 1941 року разом з іншими колгоспницями вона погнала гурт на схід, у Вологодську область. Тут і продовжувала працювати всі воєнні роки. Член ВКП (б)/КПРС з 1945 року.

В 1944 році після визволення району, повернулася в Торму. Незабаром з фронту повернувся чоловік. Колгосп був повністю зруйнований, вони разом відроджували тваринництво. Незабаром колгосп наблизився до довоєнних показників. Так, у 1948 році Ганна Хірвонен отримала у своїй групі з 8 корів, від кожної корови в середньому в рік по 5697 кілограмів молока з вмістом 193,7 кілограмів молочного жиру.

Указом Президії Верховної Ради РСР від 9 травня 1949 року за отримання високої продуктивності тваринництва в 1948 році Хірвонен Ганні Григорівні присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і Молот».

У квітні 1950 року одинадцять дрібних навколишніх господарств об'єдналися в один колгосп імені Леніна. Ганна Хірвонен продовжувала працювати на фермі до 1957 року, у жовтні 1959 року вийшла на пенсію.

Жила в селі Торма.

Нагороджена орденами Леніна, Трудового Червоного Прапора, медалями.

Посилання[ред. | ред. код]

Хірвонен Ганна Григорівна. // Сайт «Герои страны» (рос.). Процитовано 13 лютого 2015.