Хітобасіра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Замок Маруока, в основу якого була замурована сліпа селянка[1]

Хітобасіра (яп. 人柱 - «живий стовп») — древній японський ритуал людського жертвоприношення, при якому жертву живцем замуровували в одну з опор для майбутньої будови (зазвичай міст). Жертвою, як правило, виступала мати з немовлям[2]. Вважалося, що такий обряд повинен захистити споруду в разі землетрусу, військових тривог та інших лих.

Будівельна жертва не була винайдена в Японії; вона практикувалася китайцями й іншими народами Євразії. В українській народній традиції відлунням будівельної жертви є звичай запускати першими в новий будинок кішку або півня, які спочатку замінювали як жертву людину (оскільки новий будинок завжди будується «на чию-небудь голову»)[3]. Про існування традиції в Японії згадується вже в «Ніхон Сьокі»[4]. Останні відомості про такі жертви датуються XVI століттям. Як зазначав в 1689 році єзуїт Жан Крассе, жертви віддавали своє життя з доброї волі із релігійних мотивів[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jennifer Mitchelhill, David Green. Castles of the Samurai: Power and Beauty. ISBN 9784770029546. Page 8.
  2. Jacqueline Ilyse Stone, Mariko Namba Walter. Death and the Afterlife in Japanese Buddhism. University of Hawaii Press, 2008. P. 204.
  3. Байбурин А. К. Житло в обрядах й уявленнях східних слов'ян. Л.: Наука, 1983. С. 61-62.
  4. Louis Frédéric. Japan Encyclopedia. Harvard University Press, 2002. Page 337.
  5. Genchi Katō. A Study of Shinto: The Religion of the Japanese Nation. ISBN 9780415593496. Page 47.