ЦСКА-Борисфен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«ЦСКА-Борисфен»
Повна назва
Засновано 1995
Населений пункт Київ, Україна Україна
Стадіон «ЦСКА»
в Києві
Вміщує 12 000
Головний тренер Україна Михайло Фоменко[1]
Ліга Вища ліга
1995/1996 4-те
Домашня


«ЦСКА-Борисфен»український футбольний клуб, що існував у 19951996 роках. Представляв спочатку Бориспіль, пізніше — Київ.

Історія[ред. | ред. код]

В 1995 році міністр оборони України Валерій Шмаров та керівник бориспільської НПФ «Геотон» Дмитро Злобенко досягли домовленості про об'єднання клубів «Борисфен» (Бориспіль) і ЦСКА (Київ). У другому колі чемпіонату 1994-1995 років клуб зайняв місце «Борисфена» в першій лізі, представляв місто Бориспіль. Стартувавши з восьми матчевої переможної серії, один за іншим, армійці перемогли всіх своїх головних конкурентів - охтирський «Нафтовик», нікопольський «Металург» та кіровоградську «Зірку» (хоч «Зірка» і стала переможцем першої ліги), фінішувавши за підсумками сезону на другому місці.

У вищій лізі національного чемпіонату України «армійці» дебютували в 1995 році, представляючи місто Київ. В коротке міжсезоння була проведена швидка кадрову робота. Столичний дебютант отримав в своє розпорядження потужний десант: воротар Віталій Рева прибув з «Поліграфтехніки», створивши конкуренцію Гуменюку і Савченко, в оборону прийшли майбутні багаторічні лідери команди Віталій Левченко та Сергій Ревут, молодий динамівець Сергй Федоров, а також екс-дніпрянин Сергій Дірявка, колишній гравець збірної України. З Ізраїлю повернувся Віктор Бєлкін, так само з «Динамо» перейшов один з найкращих бомбардирів команди дублерів Андрій Гусін. Разом з цими гравцями на перегляді побувало близько десятка легіонерів, але в заявці «ЦСКА-Борисфена» з'явилися лише перуанський хавбек Альфонсо Янес Рамірес і заїрський форвард Мафумба Мфілю.

Сезон команда розпочала з нічиєї в Кіровограді. У четвертому турі «армійці» переграли донецький «Шахтар». 8200 чоловік побачили розкішну перемогу київської команди. Вже на 2-й хвилині уродженець Донецького краю Едуард Цихмейструк відкрив рахунок, на початку другого тайму капітан команди Микола Волосянко забив два переломних голи, а під кінець матчу ще один захисник, Сергій Дірявка, встановив остаточний рахунок 4:0. Після стартових турів (наступні два матчі армійці виграли із загальним рахунком 8:2) дебютного сезону у вищій лізі «ЦСКА-Борисфен» вирвався на першому місці. Зустріч 7 туру проти київського «Динамо» 27 серпня 1995 року зібрала значну для того часу публіку - 10 тисяч глядачів. Та напружена, нервова гра переможця не виявила - 0:0.

Навесні команда втратила ще кілька важливих очок. У домашньому матчі з «Динамо» армійці вели в рахунку завдяки голу Микола Волосянко, але в підсумку поступилися - 1:2. І хоча в принциповому матчі з «Шахтарем» в Донецьку армійці виграли з рахунком 3:2, в підсумку команда фінішувала лише на 4-му місці.

По закінченні чемпіонату «ЦСКА-Борисфен» був розділений на два клуби — ЦСКА і «Борисфен». ЦСКА залишився у вищій лізі, а «Борисфен» розпочав виступи з аматорської ліги.

Всі сезони в незалежній Україні[ред. | ред. код]

Сезон Чемпіонат Кубок Примітка
Ліга Місце І В Н П М О Етап І В Н П М О
1994-1995 Перша 2 з 17 42 26 9 7 73−31 87 перше коло — «Борисфен» (Бориспіль), у другому колі представляв Бориспіль
1995-1996 Вища 4 з 18 34 15 11 8 47−27 56 1/16 фіналу 3 2 0 1 6−2 4

Відомі гравці[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ігор Ковалевич: Суркісу не сподобалося, що Фоменко все говорить в очі. Архів оригіналу за 5 травня 2015. Процитовано 1 жовтня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]