Центр «Менора»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центр «Менора». На передньому плані синагога «Золота троянда»

Центр «Менора» — найбільший у світі єврейський громадський комплекс, відкритий у жовтні 2012 року у Дніпрі. Розташований за адресою вул. Шолом-Алейхема, 4/26. «Менора» знаходиться в єдиному комплексі з центральною синагогою Дніпра «Золота Троянда».[1]

Головний архітектор проєкту — Андрій Сорін, центр створено на кошти меценатів — підприємця Геннадія Аксельрода[2], президента Дніпровської єврейської громади Геннадія Боголюбова та президента Об'єднаної єврейської громади Ігоря Коломойського.[3]

Архітектура[ред. | ред. код]

Автор проєкту центру «Менора» — архітектор Олександр Сорін. Комплекс «Менора» складається з 7 веж, що являють собою Храмовий семисвічник. Загальна площа центру понад 50 000 м². Найвища вежа — 20 поверхова (77 метрів)[4]. Перший поверх центру називається Галерея і виконаний з мармуру і унікального єрусалимського каменя. Він був спеціально виготовлений для центру «Менора», після чого виробництво окремої лінії було розібрано, а значить, такий камінь повторити вже неможливо. Даний малюнок є символічним «продовженням» Стіни плачу Єрусалиму. Також в Галереї представлені 12 фасадів старовинного Катеринослава, в яких були розташовані чоловічі й жіночі училища, синагоги, пункти обміну шекелів, мацепекарні і всілякі місця, де проходило єврейське життя міста. У Галереї можна знайти сувенірні магазини, кафе, творчі майстерні, туристичні агентства, відділення банків і багато іншого. Найбільш популярним місцем в центрі є оглядовий майданчик. Він знаходиться на даху 6-ї башти на висоті 18 поверху (63 метри). З нього відкривається панорамний вид на місто Дніпро. Відвідати оглядовий майданчик можна як в ході екскурсії по «Менорі», так і окремо.

Будинок Пчолкіна[ред. | ред. код]

В ансамбль центру «Менора» входить пам'ятник архітектури «Будинок Пчолкіна». Особняк, побудований відомим Катеринославським купцем в 1898 році, за більш ніж 100-річну історію пережив кілька власників і використовувався для самих різних потреб: від комунального житла до ательє і магазинів. У 1996 році будинок отримав статус пам'ятки архітектури. Під час будівництва центру «Менора» він був реконструйований, в залах відновлено ​​унікальне ліплення на стелі, мармурові каміни [3]. Сьогодні вишукані зали «Будинок Пчолкіна» стали популярним майданчиком для організації й проведення різних заходів[5], весільних церемоній[6], урочистих бенкетів, конференцій і виставок.

Інфраструктура[ред. | ред. код]

Загальна площа комплексу 50 тис.кв.м. Зовні комплекс являє сім будівель-веж різної висоти, об'єднаних між собою. Перші вежі семиповерхові, наступні дві — дванадцяти- та сімнадцятиповерхові, єднає дві лінії веж найвища двадцятиповерхова башта, довжина якої 77 м. Кожна вежа являє собою квадрат зі стороною 20 м. У комплексі розташовані офісні приміщення, торгові площі, кафе, ресторани та інші сфери бізнесу і послуг. На 1 поверсі (в Галереї) комплексу «Менора» розташований інформаційно-туристичний центр, в якому відвідувачам надають всю необхідну інформацію про інфраструктуру центру, організовують екскурсії по комплексу та місту. Діє квиткова каса, де можна придбати квитки на різні заходи. Також в інформаційно-туристичному центрі можна знайти широкий асортимент сувенірної продукції.

Музеї[ред. | ред. код]

Відмінною особливістю музею є те, що в експозиціях, окрім традиційних вітрин з експонатами, використовуються мультимедійні інсталяції, голограми, трансляція відео- і аудіозаписів. Також в музеї передбачені зали тимчасових експозицій, інформаційний центр, бібліотека, навчальні аудиторії[8].

Дослідно-просвітницький центр[ред. | ред. код]

  • Видавництво «Menorah Life»

Готелі[ред. | ред. код]

У центрі «Менора» розташовані 2 готелі: 4-зірковий готель «Менора» і 2-зірковий сіті готель «7 днів». Обидва готелі перші і єдині готелі в східній Європі працюють за системою Шабат.

  • Готель «Менора»[9];
  • Сіті готель «7 днів»[10].

Конференц-сервіс[ред. | ред. код]

У центрі «Менора» розташовані конференц-зали місткістю від 15 до 1500 осіб. Для організації концертів, презентацій і шоу-програм зали оснащені сучасним мультимедійним обладнанням.

Банкетно-ресторанний комплекс[ред. | ред. код]

Банкетно-ресторанний комплекс «Menorah Grand Palace», розташований в центрі «Менора» — перший ресторан в Дніпрі зі суворим дотриманням правил кашрута в приготуванні страв. При цьому в меню присутні кулінарні делікатеси різних кухонь світу.

  • «Menorah Grand Hall»[11]

Артгалерея[ред. | ред. код]

Унікальна відкрита платформа для артпроєктів міста Дніпро. В Артгалереї постійно проводяться виставки як молодих дарувань: Олександра Осадчого, Марини Захарової, Олена Цікава, Миколи Хоменко[12], так і вже відомих майстрів: Рустема Емінова[13], Михайла Кублик, Станіслава Брунса[14] та інших. Вхід для відвідувачів Артгалереї безплатний.

Історія[ред. | ред. код]

Ідея створення унікального об'єкта, а також повна реалізація проєкту стала можливою завдяки Президенту Дніпровської єврейської громади Геннадію Борисовичу Боголюбову і Президенту Об'єднаної єврейської громади України Ігорю Валерійовичу Коломойському. Головний рабин Дніпра і Дніпропетровської області Шмуель Камінецький заклав цінності діяльності центру: відкритість і повага до кожного, віра в добро, сім'я, свобода і світ[15].

Назва[ред. | ред. код]

Сім башт будівлі центру «Менора» символізують семисвічник Менору — символ єврейської релігії.

Відкриття[ред. | ред. код]

Відкриття центру «Менора» відбулося 16 жовтня 2012 року. На церемонію відкриття прибуло понад триста почесних гостей, серед яких релігійні, державні, громадські та наукові діячі з України, Росії, Ізраїлю, США та інших країн. Для урочистого перерізання червоної стрічки були запрошені Головний рабин Ізраїлю Шломо Амар, Міністр інформації та діаспори Ізраїлю Йоель Едельштейн, Президент Дніпровської єврейської громади Геннадій Борисович Боголюбов і Президент Об'єднаної єврейської громади України Ігор Валерійович Коломойський[16].

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Відео - У Дніпропетровську відкрили єврейський центр "Менора". Архів оригіналу за 27 квітня 2014. Процитовано 3 жовтня 2016.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 квітня 2014. Процитовано 27 квітня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. У Дніпропетровську відкрито найбільший у світі єврейський центр "Менора". У Дніпропетровську відкрито найбільший у світі єврейський центр "Менора". Архів оригіналу за 30 квітня 2014. Процитовано 3 жовтня 2016.
  4. Самый крупный в мире еврейский центр «Менора» открыт в Днепропетровске. Архів оригіналу за 4 листопада 2016. Процитовано 3 листопада 2016.
  5. Впечатление о Dnepropetrovsk Fashion Days FW 14/15. Архів оригіналу за 3 листопада 2016. Процитовано 3 листопада 2016.
  6. Свадьба Мордехая Леви Ицхака Энгельсмана и Хави Фрумы Стамблер. Архів оригіналу за 4 листопада 2016. Процитовано 3 листопада 2016.
  7. Программа АЛЕФ с Игорем Щупаком часть 2. tkuma.dp.ua. Архів оригіналу за 7 липня 2016. Процитовано 3 жовтня 2016.
  8. Открытие музея «Память еврейского народа и Холокост в Украине» в центре «Менора». Архів оригіналу за 4 листопада 2016. Процитовано 3 листопада 2016.
  9. Готель «Менора». Архів оригіналу за 17 травня 2014. Процитовано 27 квітня 2014.
  10. Сіті готель «7 днів». Архів оригіналу за 27 квітня 2014. Процитовано 27 квітня 2014.
  11. Menorah Grand Hall. Архів оригіналу за 27 квітня 2014. Процитовано 27 квітня 2014.
  12. В Днепре открылась спрей-арт выставка. Архів оригіналу за 3 листопада 2016. Процитовано 3 листопада 2016.
  13. Сегодня в «Меноре» откроется выставка «Унутма (Депортация)». Архів оригіналу за 4 листопада 2016. Процитовано 3 листопада 2016.
  14. В «Меноре» открылась выставка Станислава Брунса, посвященная Грузии. Архів оригіналу за 4 листопада 2016. Процитовано 3 листопада 2016.
  15. Открытие «Меноры» названо событием мирового масштаба. Архів оригіналу за 21 жовтня 2016. Процитовано 3 листопада 2016.
  16. В Днепропетровске открыли крупнейший еврейский центр «Менора». Архів оригіналу за 4 листопада 2016. Процитовано 3 листопада 2016.