Церемоніальна магія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алістер Кроулі в одязі Золотої Зорі

Церемоніальна магія (ритуальна магія, висока магія або обрядова магія)[1] охоплює широкий спектр магічних ритуалів, які характеризуються церемоніальним видом та численними необхідними аксесуарами для допомоги практикуючому. Термін церемоніальна магія можна розглядати як додаток до ритуальної магії, і в більшості випадків є її синонімомом. Популяризований Герметичним Орденом Золотої Зорі, він спирається на такі школи філософської та окультної думки, як Герметична Кабала, Єнохійська магія, Телема та магія різних ґримуарів. Церемоніальна магія є частиною герметизму та західної езотерики.

В англійській мові існує синонім до слова магія (magic) — magick. Це термін був відновлений Алістером Кроулі, щоб відрізнити окультизм від виконавчої магії, він визначав його як «науку та мистецтво спричиняти зміну відповідно до волі», включаючи «земні» акти волі, а також ритуальну магію. Кроулі писав, що «теоретично можливо в будь-якому об'єкті викликати будь-яку зміну, на яку цей об'єкт здатний за своєю природою».[2] Джон Саймондс і Кеннет Ґрант надають цьому варіантові більш глибоке окультне значення.[3]

Кроулі вважав магію основним методом досягнення людиною справжнього розуміння себе та діяння згідно зі своєю справжньою волею, яку він бачив як примирення «між вільною волею та долею»[4] Кроулі описує цей процес у своїй книзі «Магія, Книга 4» (Magick, Book 4).[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Девіс, Овен (2003). «Cunning-Folk: популярна магія в англійській історії» (Cunning-Folk: Popular Magic in English History), Лондон: Hambledon Continuum.
  2. Кроулі, Алістер (1997). Magick: Liber ABA, Book 4, Parts I—IV, ст 127 (Друге перероблене вид.). Boston: Weiser. ISBN 0877289190.
  3. Кроулі, Алістер (1973). Magick. Samuel Weiser. ISBN 978-0-7100-7423-2.
  4. Кроулі, Алістер (1998). The Revival of Magick and Other Essays (Oriflamme). США: New Falcon Publications. ISBN 978-1561841332.
  5. Кроулі, Алістер (1997). Magick: Liber ABA, Book 4, Parts I—IV (Друге перероблене вид..). Бостон: Weiser. ISBN 0877289190.