Церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор 2014

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сочі 2014

МОК • ОКР • ОКОПС

Церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор 2014 розпочалася о 20:14 за московським часом (UTC+4) 7 лютого 2014 року на олімпійському стадіоні «Фішт» у російському місті Сочі.

Опис[ред. | ред. код]

Церемонія відкриття триватиме 160 хвилин, у ній візьмуть участь понад 3 тисячі артистів та 27 тисяч волонтерів.

Програма[ред. | ред. код]

Перша частина[ред. | ред. код]

Церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор 2014 розпочалася з російської абетки, на кожну літеру котрої називалося прізвище відомого російського діяча культури. Вибір для деяких літер став несподіваним: для літери й був вибраний Чайковський, ъ — Пушкін Пушкинъ — Російська дореформена орфографія), ю — парашут (рос. — Парашют), я — Росія (також алегорія)[1].

Церемонія продовжилась польотом 11-річної дівчинки над декораціями, що уособлювали різні регіони Росії[2]. Після цього хор московського чоловічого Стрітенського монастиря проспівав гімн Росії. На початку церемонії стався казус: одна з п'яти сніжинок, що мали перетворитися на олімпійські кільця, не розкрилася[3].

Парад націй[ред. | ред. код]

Після першої частини відкриття Олімпіади розпочався парад націй, у якому взяли участь близько 3,5 тисяч спортсменів з 88 країн світу. За традицією парад відкривався грецькою делегацією. Хода спортсменів супроводжувалась популярними російськими мелодіями останніх двох десятиліть в обробці діджея Леоніда Руденка. Парад націй завершила господарка змагань — олімпійська збірна Росії.

Учасники параду йшли по спеціальній рампі на якій глядачі могли побачити нічну земну кулю, на котрій щоразу запалювались контури країни, делегацію якої оголошували на стадіоні[4].

Друга частина[ред. | ред. код]

По завершенню параду націй на ковзанці стадіону з'явилися офіційні талісмани ігор: Леопард, Зайка та Білий ведмідь.

На стадіоні було показано виставу «Російська Одіссея» або «Сни дівчинки Любові», роль якої зіграла 11-річна російська гімнастка Ліза Темникова.

У виставі був показаний образно-художній варіант інтерпретації історію Росії. Виставу безпосередньо підготували:

  • Костянтин Ернст — генеральний директор 1-го каналу Росії
  • Андрій Болтенко — головний режисер 1-го каналу та постановщик церемонії
  • Джеймс Лі — технічний директор (працював на лондонській Олімпіаді 2012; спеціалізується на підвісних конструкціях),
  • Георгій Ципін — художник по декораціях (працював в Метрополітен-опера, Ла Скала, Большом театрі)
  • Сильвія Хейес — режисер-постановник (автор великих постановочних номерів цирку Shanghai),
  • Філ Хайс — хореограф номерів повітряних гімнастів (режисер повітряних постановок на Олімпіаді 2012 в Лондоніоне),
  • Натан Рай — хореограф (постановник номерів в мюзиклахJesus Christ Superstar, Mamma Mia),
  • Шана Керол — хореограф, постановник в Cirque du Soleil,
  • Наталі Симрад — головний візажист Cirque du Soleil
  • Кім Баррет — художник по костюмах (учасник шоу Cirque du Soleil).[5]

Після вистави відбулися виступи голови організаційного комітету ігор Дмитра Чернишенка та президента МОК Томаса Баха; Президент Росії Володимир Путін коротко оголосив зимові Олімпійські ігри у Сочі відкритими.

Після театральзованої вистави на стадіон внесли Олімпійський прапор. Традиційно його виносили 8 осіб, серед яких були:

До підняття олімпійського прапору від імені спортсменів, суддів та тренерів було зачитано олімпійську клятву. Олімпійський прапор було піднято під звучання Олімпійського гімну у виконанні російської оперної співачки Анни Нетребко[6].

Після підняття Олімпійського прапору тенісистка Марія Шарапова винесла на стадіон факел з олімпійським вогнем. Заключний етап естафети олімпійського вогню на стадіоні продовжили легкоатлетка Олена Ісинбаєва, борець Олександр Карелін, гімнастка Аліна Кабаєва. Надалі факел з вогнем був переданий Ірині Родніній, яка передала його Владиславу Третьяку, які удвох покинули стадіон та під музику з сюїти Ігора Стравінського «Жар-птиця» запалили олімпійський вогонь.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Відбулася урочиста церемонія відкриття Олімпіади 2014 в Сочі. Корреспондент.net. 7 лютого 2014. Архів оригіналу за 8 лютого 2014. Процитовано 7 лютого 2014.
  2. Ігри в Сочі відкрито. ФОТО. Champion.com.ua. 7 лютого 2014. Архів оригіналу за 21 лютого 2014. Процитовано 7 лютого 2014.
  3. Церемонія відкриття Олімпіади почалася з казусу. ТСН. 7 лютого 2014. Архів оригіналу за 10 лютого 2014. Процитовано 7 лютого 2014.
  4. Парад наций начался на церемонии открытия Олимпийских игр. ИТАР-ТАСС. 7 лютого 2014. Архів оригіналу за 24 лютого 2014. Процитовано 7 лютого 2014.(рос.)
  5. Грани.ру, 10.02.2014. Архів оригіналу за 23 лютого 2014. Процитовано 11 лютого 2014.
  6. Олимпийский гимн на открытии Олимпиады в Сочи исполнит Анна Нетребко. РИА Новости. 7 лютого 2014. Архів оригіналу за 8 лютого 2014. Процитовано 7 лютого 2014.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]