Церква Преображення Господнього (Тернопіль, ПЦУ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Преображення Господнього (Тернопіль)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Тернопіль
Конфесія Православна церква України
Єпархія Тернопільська єпархія

Церква Преображення Господнього в Тернополі — парафія і храм Благочиння міста Тернополя Тернопільської єпархії Православної церкви України в місті Тернополі.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Історія храму Преображення Господнього на вул. П. Куліша, 12 розпочинається в 1993 році. 10 лютого архієпископ Тернопільський і Бучацький Василій затвердив статут православної громади.

Було виділено земельну ділянку під будівництво, встановили хрест та розпочали біля нього проводити богослужіння. Згодом збудували тимчасову капличку. Значні кошти та праця парафіян вкладені в будівництво та облаштування каплички всередині та ззовні. Виготовлено іконостас, вівтарну частину, жертовник, престіл, паламарку, ризницю, кімнату для сповіді мирян, оздоблено вівтар та основну частину іконами, облаштовано місце для церковного хору. Придбано три церковні дзвони. Найбільше пожертвував парафіянин Богдан, про що свідчить напис на дзвоні.

Проєкт майбутнього храму виготовив Ярослав Головко. Церква розміром 17x17 м вміщатиме 500 прихожан, у формі хреста, з п'ятьма куполами. 16 липня 2000 року тодішній митрополит Тернопільський і Бучацький Василій освятив місце під забудову храму Преображення Господ нього.

У жовтні 2007 року церкву вимурували. У квітні 2009 року розпочали виготовлення барабана центрального купола. 10 червня 2009 року центральний купол накрили бляхою, освятили хрест та встановили його на куполі. Розпочали роботи з перекриття чотирьох інших куполів. 5 серпня 2010 року куполи перекрили бляхою та встановили. У лютому 2011 року розпочато підготовчі роботи зі штукатурки храму всередині.

Активну участь у будівництві каплички і церкви брали священник Мирон Драбик та настоятель храму Богдан Комарницький. На прохання о. Богдана Комарницького митрополит Тернопільський і Бучацький Василій благословив третього священника Віталія Ігнатіва, з приходом якого з 1 листопада 2004 року відправляли три Служби Божі.

При церкві організували недільну катехізичну школу для дітей та молоді. При школі № 26 проводять підготовку учнів третіх класів до першої сповіді. Після кожного вечірнього богослужіння проводять катехізичні навчання для дорослих. З 2008 року щосереди при церкві діє день материнської молитви.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Мирон Драбик,
  • о. Богдан Камарницький,
  • о. Віталій Ігнатів (з 1 листопада 2004).

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]