Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Зелена)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Зелена)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Зелена
Конфесія ПЦУ
Будівництво 1882

CMNS: Церква Різдва Пресвятої Богородиці у Вікісховищі

Церква Різдва Пресвятої Богородиці в Зеленій — парафія і храм Бучацького благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Зелена Чортківського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Храм збудовано і освячено в 1882 році. Під час Другої світової війни його частково зруйнували, після того не відновлювали. У часи комуністичної влади церква служила складом для мінеральних добрив. На початку 80-х років її зруйнували до фундамента.

До визначних діячів с. Зелена належить о. Василь Мельник, якого в 1928 році висвятив митрополит Андрей Шептицький. За його ініціативи створено товариство «Просвіта», під його керівництвом проходило будівництво Народного дому. Він публікував художні твори під псевдонімом Василя Лімниченка. Епічні та драматичні твори В. Лімниченка є виявом християнських моральних засад.

У серпні 1989 року розпочали відбудову церкви 21 вересня, на храмовий празник вперше півстоліття біля те недобудованої святині відправлено перше богослужіння.

Ця подія докорінно змінила життя села. У відновленні брали участь не тільки зеленівчани, але й діаспора, за кошти якої зроблено розпис.

Парохи[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]