Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Плоске)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Різдва Пресвятої Богородиці
Тип споруди церква
Розташування Україна УкраїнаПлоске (Шацький район)
Кінець будівництва 2007 рік
Належність УПЦ МП
Епонім Різдво Пресвятої Богородиці

Церква Різдва Пресвятої Богородиціправославний (УПЦ МП) храм в селі Плоске Шацького району Волинської області, найменший на Волині[1].

З історії храму[ред. | ред. код]

Храм споруджений старанням мешканки села Марії Миколаївни Лис. Саме вона стала натхненницею його будівництва та головним ктитором. Церква мініатюрна за своїми розмірами — у діаметрі всього 6 метрів, але є справжнім храмом, з вівтарем, іконостасом, аналоями, кануном. Цей храм найменший на Волині[1].

Храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці гарно оздоблений внутрішніми розписами, церковне подвір'я прикрашає дзвіниця та вхідна брама, також зведено водосвятну каплицю в ім'я ікони Божої Матері «Живоносне джерело».

17 листопада 2007 з благословення єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Никодима чин освячення храму здійснив намісник Петропавлівського Світязького монастиря ігумен Арсеній (Дем'янчук) у співслужінні місцевого духовенства. На свято прибуло багато гостей і прочан. Священиків зустрічали надзвичайно урочисто — за давньою традицією доріжка до церкви була встелена домотканим полотном, яку діти обсипали трояндовими пелюстками.

Богослужіння у найменшій церкві Волині звершують ченці Світязького Петропавлівського монастиря.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. У с. Плоске освячено найменший храм Волині. Архів оригіналу за 17 жовтня 2016. Процитовано 2 серпня 2011.

Джерела[ред. | ред. код]