Церква святих верховних апостолів Петра і Павла (Семенів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква святих верховних апостолів Петра і Павла (Семенів)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Семенів
Конфесія УГКЦ
Будівництво 1994

CMNS: Церква святих верховних апостолів Петра і Павла у Вікісховищі

Церква святих верховних апостолів Петра і Павла в Семенові — парафія і храм греко-католицької громади Теребовлянського деканату Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви в селі Семенів Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Отець Петро Понятишин (виходець з с. Семенів, адміністратор парафії УГКЦ у США) в 1934 році погодив з Теребовлянським деканом о. Степаном Мохнацьким та парохом с. Гумниська о. Семеном Гавршпоком плян будівництва церкви в с. Семенів та надіслав грошову допомогу. У 1935 році архітектор Ярослав Соневицький розробив проєкт і технічну документацію. У тому ж ропі о. Семен Гаврилюк заклав і освятив наріжний камінь під фундамент храму. За кошти о. Петра Понятишина закуплено усі будівельні матеріали. Будівництво церкви тривало по 1938 рік. Однак війна не дозволила збудувати церкву. Вимуровані висотою 3,5-4 метри стіни церкви самотньо стояли до початку 1990-х років.

У 1990 році громада села конфесійно поділилася на дві: УГКЦ і УАПЦ. Останні згодом перейшли в ПЦУ і становлять більшість у селі.

У вересні 1990 року відбулися загальні збори греко-католицької громади с. Семенів, на яких Григорій Крупник — один із членів церковного комітету 1935 року, запропонував завершити будівництво храму. 20 листопада 1990 року виконком Теребовлянської районної ради зареєстрував громаду віруючих. На храмовий празник святих верховних апостолів Петра і Павла 1991 року о. Віталій Дудкевич, ЧСВВ, відправив Службу Божу і освятив хрест біля церкви.

30 серпня 1991 року виконком Підгаєцької сільської ради дав дозвіл на будівництво церкви, яке було завершено в 1994 році. На храмовий празник святих верховних апостолів Петра і Павла генеральний вікарій Тернопільської єпархії о. митрат Василь Семенюк освятили престол і завершену споруду церкви.

Маленька громада с. Семенів також збудувала дзвіницю і встановила фігуру Матері Божої біля храму.

На храмовий празник 12 липня 2001 року із пастирським візитом парафію відвідав владика Михаїл Сабрига, який освятив храм, відслужив архиєрейську Службу Божу, і нагородив о. Степана золотим хрестом.

Діють припарафіяльні Марійська і Вівтарна дружини, братство «Апостольство молитви», «Вервиця за єдність Церкви», братство Матері Божої Неустанної Помочі.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Ярослав Табака (1992),
  • о. Ярослав Стрілка (1992—1995),
  • о. Степан Манорик (з 1995).

Джерела[ред. | ред. код]