Цефалій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цефалій у Melocactus obtusipetalus
Цефалій у Discocactus horstii

Цефалій — ворсисте, покрите густими щетинками, повстеподібне утворення на верхівках стебел окремих родів кактусів, або на їх бічних частинах, з якого з'являються плоди і квіти.

Морфологія[ред. | ред. код]

Повстяний або щетинистий цефалій формується у дорослих, здатних до цвітіння рослин. Розвиток цефалію призводить до морфологічних змін стебла в зоні його наростання, що виражається в скороченні (згладжуванні) ребер та зближенні ареол. Ці морфологічні зміни настільки помітні, що недосвідчена людина може прийняти один і той же вид кактуса у різних стадіях його розвитку за два різних види.

Особливо характерно цефалій проявляється у таких родів як мелокактус (Melocactus), дискокактус (Discocactus), бакебергія (Backebergia).

Значення[ред. | ред. код]

Псевдоцефалій еспостої

Цефалій повністю захищає верхівку дорослої рослини від тварин, сонячного світла, грибків.

Але позитивні переваги наявності цефалію супроводжується негативними наслідками, такими як нездатність проводити фотосинтез через відсутність хлорофілу в зоні цефалію.

Псевдоцефалій[ред. | ред. код]

Псевдоцефалій — специфічне утворення на бічній поверхні стебел у їх верхній частині з формуванням густого опушення ареол. Від справжнього цефалію відрізняється тим, що ребра не видозмінюються, а ареоли не зближуються.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Батов С. Г. Культура кактусов — М.: Слог-Пресс-Спорт, 2001. — 432 с. с илл. — ISBN 5-901646-01-0 (рос.)