Циріл Метод Кох

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Циріл Метод Кох
Народився 31 березня 1867(1867-03-31)
Крань, Крайна
Помер 6 травня 1925(1925-05-06) (58 років)
Любляна, Королівство Сербів, Хорватів і Словенців
Країна  Королівство Югославія
 Австро-Угорщина
Діяльність архітектор
Знання мов словенська[1][2]

Циріл Метод Кох (словен. Ciril Metod Koch; 31 березня 1867(18670331) - 6 травня 1925) — словенський архітектор. Разом з Максом Фабіані він запровадив стиль Віденської сецесії (тип модерну) на словенських землях.

Біографія[ред. | ред. код]

Циріл Метод Кох народився в Крані, на той час в складі герцогства Карніола в Австро-Угорській імперії, нині в Словенії. Відвідував початкову школу в Любляні, а після закінчення середньої школи в Любляні навчався в Технічному коледжі в Ґраці та в спеціальній архітектурній школі в Академії образотворчих мистецтв у Відні. У 1893 році він влаштувався на роботу в міське містобудівне управління Любляни, де попрацював майже тридцять років. Він став відомим після Люблянського землетрусу, коли реконструював кілька будівель у стилі Віденської сецесії.

У період з 1895 по 1910 рік він проектував численні будівлі в Любляні, Целє, Радовлиці, Опатії, Бохіні та Штернберку.

Він був керівником будівництва Драконового мосту, брав участь у багатьох регуляторних заходах у місті та складав карту Любляни.

Для Коха характерне використання вільних ліній, фантазія при обробці деталей, особливо в сучасних будівлях. Він використовував геометричне, рослинне та фігурне оздоблення. Його стиль можна охарактеризувати як еклектичний, оскільки він намагався знайти зв’язок між старими, історичними стилями та сучасними тенденціями модерну.

Помер у Любляні.

Галерея[ред. | ред. код]

Архітектура в центрі Любляни за проектом Циріла Метода Коха

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]