Цок'є Дордже

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цок'є Дордже
тиб. གཙོ་སྐྱེས་རྡོ་རྗེ
Народився 1450
Помер 1510
Діяльність політик
Посада регент
Батько Norzangd
Брати, сестри Kunzangd
Діти Нгаван Намг'ял

Цок'є Дордже (тиб. གཙོ་སྐྱེས་རྡོ་རྗེ; 14501510) — регент Тибету в 14911499 (фактично до 1510) роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Рінпунпа. Четвертий син Норзана, цонпена Рінпунпи. 1466 року після смерті батька отримав у володіння Харлонг в долині Ярлунг. Про його діяльність протягом наступних 25 роківобмаль відомостей. Ймовірно брав участьу походах брата Кунзана і небожа Донйо Дордже з підкорення регіону Цанг.

1491 року після смерті десі Нґагі Ванпо призначається регентом при малолітньому спадкоємці Нгаван Таші Дракпі. Як прихильник секта Карма Каг'ю негайно заборонив ченцям монастирів Гелуг — Ганден, Дрепунг і Сера — організовувати монлам (фестиваль) в Лхасі, а в подальшомупроводити урочисті церемонії вмісті.

Намагався маневрувати, номінально дотримуючись інтересів Нгаван Таші Дракпи, але непротистоячи своїй родичі. Це 1492 року дозволило Донйо Дордже ще більшепоширити владу на регіон Уй, захопивши 3 округи. 1499 року війська Рінпунпи зайняли Лхасу. Того ж року передав владу Нгаван Таші Дракпі.

Втім залишився радником десі з фактичною владою, домігшись зберження миру в регіоні Уй до своєї смерті у 1510 році. Разом з тим влада роду Рінпунпа в Центральному Тибеті ще більше затвердилася.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Tsepon W.D. Shakabpa, Tibet. A Political History. Yale 196
  • Giuseppe Tucci, Den T'er Dmar Po Gsar Ma. Rome 1971