Час в Антарктиді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карта приблизних часових поясів на континенті Антарктида. Станції можуть використовувати часові пояси, що не відповідають карті.
UTC+00:00
UTC+03:00
UTC+05:00
UTC+06:00
UTC+07:00
UTC+08:00
UTC+10:00
UTC+12:00
UTC+13:00
UTC−06:00
UTC−03:00

Оскільки Південний полюс розташований на континенті, то Антарктида розташована на кожній лінії довготи. Теоретично Антарктида перебуває у всіх часових поясах, однак райони на південь від полярного кола відчувають екстремальні цикли денно-нічного періоду під час періодів сонцестоянь у червневі та грудні, що ускладнює визначення часового поясу.

У практичних цілях часові пояси зазвичай ґрунтуються на територіальних претензіях, проте багато станцій використовують час країни, якій вони належать, або часовий пояс їхньої бази постачань (наприклад, Станція Мак-Мердо та станція Амундсен-Скотт на Південному полюсі використовують час Нової Зеландії через базу постачань - Крайстчерч, Нова Зеландія, яку вони використовують). [1] Українська антарктична станція "Академік Вернадський" живе за аргентинським часом, оскільки розташована найближче до цієї країни, на о. Галіндез, в межах Аргентинських островів.

Станції, що розташовані поблизу, можуть мати різні часові пояси, через їхню належність до різних країн. У багатьох районах немає часового поясу, оскільки нічого не вирішено, і навіть немає тимчасових поселень, на яких немає годинників. Вони просто позначені часом UTC . [2]

Літній час[ред. | ред. код]

Здебільшого в Антарктиді не спостерігається перехід на літній час (DST), оскільки 95 відсотків континенту розташовано на південь від Антарктичного кола, а явище полярного дня робить використання DST непотрібним, до того ж, це ще більше б ускладнювало спілкування із країнами північної півкулі.

Однак деякі регіони, такі як Територія Росса і раніше Земля Палмер, використовують DST країн, з яких вони отримують постачання, Нова Зеландіїя та Чилі відповідно. [1] У даних районах є літній літній час протягом південного літа, коли є північна зима, зокрема у січні.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б Local Time → Antarctica @ Time Genie. Timegenie.com. Архів оригіналу за 19 серпня 2013. Процитовано 24 липня 2013.
  2. Current local time in Antarctica – South Pole. Timeanddate.com. 7 квітня 2013. Архів оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 24 липня 2013.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]