Чвертьполе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чвертьполе
Версії
Принцип почетвертування як гербової асоціації
Деталі

Чвертьполе - особлива геральдична фігура у геральдиці у вигляді щитового відділу. Завдяки унікальному поділу герб у чотири поля відомий як квадратура. Цей вертикальний і горизонтальний поділ на так звані чверті є одним із можливих методів поєднання гербів.

Основи[ред. | ред. код]

Фігурп утворена бажанням об'єднати герби. Вперше її можна виявити в іспанських гербах близько 1230 року. Особливість полягає в однаковому кольорі та змісті полів першого і четвертого чвертьполя герба, а також другого і третього. Тобто на полях, що розміщені навхрест, геральдичні зображення та / або загальні фігури повторюються. В описі клейнода або асоціації це положення називали чвертьполями або чвертями.

У випадку з полями зі складними гербами, кожне поле також може бути створене індивідуально. Традиційний поділ описується як «щит почетвертовано», «чит розсічено та пересічено» Поля описуються послідовно зправа наліво зверху вниз.
Діагональним поділом цього типу є почетвертовано діагонально. Спочатку згадується верхнє поле, потім праве, ліве і, нарешті, низ.
Чим більше і частіше відбувалися асоціації гербів, тим частіше можливе повторне четвертування. У прикладі подано почетвертовані чверті.
Герб Філіпа II (1554—1558)

Наведений приклад (Філіп II Іспанський як принц-чоловік королеви Марії Тюдор, I англійської 1554—1558) пояснює проблему складної квадратури, оскільки це не четвертований щит, а — шлюбний герб — роздвоєний.

Передня частина Філіпа (лінія іспанських Габсбургів).
Верх: Іспанська корона:
Перша половина: Кастилія (1-а та 4-а чверть) та Леон (2-а та 3-я чверть);
Друга половина розколота в герб Арагону (золото-червоні смуги) і Сицилії, що косо четвертований арагонські смуги (повторно) і орли гогенштауфенів;
Вістря внизу: герб Гранади (гранат).
Внизу, герб Габсбург-Бургундії — тобто: 1. Австрія (срібна балка у червоному), 2. Нова Бургундія (лілії з червоно-срібною облямівкою), 3. Стара Бургундія (золото-блакитна діагональ з червоною облямівкою), 4. Брабант (лев), серцевий щиток розколото: Фландрія (лев) і Тіроль (орел).
Друга частина Марії (як королеви) — тобто: четвертована Францією (1-а і 4-а поля з ліліями) та Англією (2-а і 3-я з трьому леопардами).

Типи асоціацій виражають свою якість: права частина — це особиста претензія Філіпа, вище його титулу, нижче його претензії на спадщину інших Габсбургів, тильна — вимоги спадщини його дітей з Марією (яких не існувало). Кастилія та Леон (у квадраті) були об'єднаним королівством з часів Середньовіччя (що є справжнім і сьогодні, в королівстві Іспанія), а в почетвертованому поліФранції та Англії (герб Плантагенетів), як кажуть, вказує на нормандські претензії до французів (після Столітньої війни). Поля спадщини Габсбургів є найважливішими спадковими землями династії, щит серця показує нинішній рід того часу. Діагонально поле Сицилії відноситься до поділу старої Нормандської імперії на Гогенштауфенів, потім Арагонську Сицилію і Неаполь під Анжу, приблизно в 1380 р. (тому відбулося возз'єднання в 1816 р., щоб сформувати Королівство двох Сицилій). Поточна політична ситуація, а також багатовікова європейська політична історія виражаються у гербі та його розділах та асоціаціях. Ось чому династичні та територіальні герби отримали назви для скорочення блазону, «рейхсадлер» (чорний двоголовий орел на золоті) зменшений на Сицилії чорним у сріблі, «тирольський орел» завжди червоний у сріблі, Габсбурги / Австрія «Австрійська балка», або «Франція» (з часів середньовіччя, раніше називали як Капетингів) завжди три золоті лілії (2-1) на синьому. Це полегшує читання герба.

Похідні переправи[ред. | ред. код]

Середня чверть однаково концептуально і по-різному у подається. На гербі квадратне поле може бути розташоване посередині щита (у центрі) і показувати інші геральдичні зображення. Цей метод схожий на серцевий щит.

Якщо таке поле перемістити у верхній кут щита (верхній кут), воно стає вільною чвертю, яка потім отримує незалежність у своїй формі, а також може відхилятися від чверті щита (невеликий перехід, легкий кут, вільний кут).

Додатковий поділ і поділ на шість полів також є еволюцією цієї геральдичної традиції. Перше, третє та п'яте поля з одного боку, а друге, четверте та шосте поля з іншого.

Тоді перетин також став простим методом тинктур і можуть бути застосовані до будь-якої фігури — геральдичної чи негеральдичної — наприклад балку четвертували з золотом і чорним.

Приклади[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]