Чепик Василь Прокопович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чепик Василь Прокопович
Народження 1 травня 1924(1924-05-01)
Чуйківка
Смерть 28 жовтня 2010(2010-10-28) (86 років)
Сімферополь, Україна
Звання молодший сержант
Війни / битви німецько-радянська війна
Нагороди
орден Вітчизняної війни I ступеня орден Слави I. ступеня орден Слави II. ступеня орден Слави III. ступеня медаль «За взяття Кенігсберга» медаль «За взяття Берліна» медаль «За визволення Варшави»

Василь Прокопович Чепик (1 травня 1924, с. Чуйківка, Сумська округа, нині Шосткинського району Сумської області — жовтень 2010) — радянський військовик, автоматник мотострілецького батальйону 19-ї гвардійської механізованої бригади 8-го гвардійського механізованого корпусу 1-ї гвардійської танкової армії 1-го Білоруського фронту, гвардії молодший сержант.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1 травня 1924 року в селі Чуйківка нині Шосткинського району Сумської області в селянській родині. Українець. Навчався в Київському залізничному технікумі. З травня по грудень 1943 року воював у партизанському загоні. У Червоній Армії з січня 1944 року. На фронті під час німецько-радянської війни з вересня 1944 року.

Автоматник мотострілецького батальйону 19-ї гвардійської механізованої бригади гвардії молодший сержант Василь Чопик 11 лютого 1945 року в бою біля населеного пункту Белілінаєць в числі перших увірвався у ворожу траншею і убив шість ворожих солдатів. За мужність і відвагу, проявлені в боях, 5 квітня 1945 року гвардії молодший сержант Чопик Василь Прокопович нагороджений орденом Слави 3-го ступеня.

12 лютого 1945 року при форсуванні річки Одер автоматник мотострілецького батальйону 19-ї гвардійської механізованої бригади В. П. Чепик знищив близько десяти ворожих солдатів і разом з іншими бійцями міцно утримував захоплений плацдарм до підходу основних сил механізованої бригади. За мужність і відвагу, проявлені в боях, 9 травня 1945 року гвардії молодший сержант Чопик Василь Прокопович повторно нагороджений орденом Слави 3-го ступеня.

У боях за населений пункт Кепенік 23 квітня 1945 року гвардії молодший сержант В. П. Чепик підібрався до ворожої самохідної машини і знищив його фаустпатроном. На вулицях столиці ворожої Німеччини — міста Берліна автоматник мотострілецького батальйону 19-ї гвардійської механізованої бригади Василь Чопик під кинджальним вогнем пробився до будинку, де засів противник, і автоматним вогнем знищив дев'ять ворожих солдатів і чотирьох взяв у полон. За мужність і відвагу, проявлені в боях, 6 листопада 1945 року гвардії молодший сержант Чопик Василь Прокопович нагороджений орденом Слави 2-го ступеня.

Наказом міністра оборони України від 8 травня 1993 року № 180 за зразкове виконання завдань командування в боях з німецькими загарбниками гвардії сержант у відставці Чопик Василь Прокопович повторно нагородженийорденом Слави 1-го ступеня, ставши повним кавалером ордена Слави. Нагорода вручена у грудні 1993 року в Сімферополі.

У 1948 році В. П. Чепик звільнений у запас. У 1950 році закінчив школу профспілкового руху у Москві. 1961 року приїхав у Крим на будівництво Північнокримського каналу. Мешкав у місті Сімферополі. До виходу на пенсію працював начальником відділу у тресті «Південьдорбуд». Був заступником голови Кримського відділення Українського товариства «Слава», головою секції Героїв Радянського Союзу Сімферополя. Помер у жовтні 2010 року.

Капітан. Нагороджений орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня, Слави 1-ї, 2-ї і 3-го ступеня, медалями «За звільнення Варшави», «За взяття Кенігсберга», «За взяття Берліна», За порятунок потопаючих, іншими медалями.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Василий Прокофьевич Чепик. // Сайт «Герои страны» (рос.). Процитовано 3 липня 2014.