Черв'яга жовта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черв'яга жовта

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Ряд: Безногі земноводні (Gymnophiona)
Родина: Товстошкірі черв'яги (Dermophiidae)
Рід: Schistometopum
Вид: Черв'яга жовта
Schistometopum thomense
(Bocage, 1873)
Посилання
Вікісховище: Schistometopum thomense
Віківиди: Schistometopum thomense
EOL: 1048295
ITIS: 668504
МСОП: 59592
NCBI: 420425

Черв'яга жовта (Schistometopum thomense) — вид черв'яг родини товстошкірі черв'яги (Dermophiidae).[1] Інші назви — черв'яга сан-томійська, кобра бобо (місцева назва).[2]

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид є ендеміком Сан-Томе і Принсіпі. Зустрічається на островах Ролаш і Сан-Томе, які розташовані в Гвінейській затоці біля берегів Центральної Африки.

Він міститься в більшості ґрунтів на Сан-Томе, з тропічних вологих низинних лісів до прибережних кокосових плантацій. Вид відсутній тільки в найпосушливіших північних районах острова.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Дорослі особини виростають до 20-30 см,.[3] що робить їх одними з найменших в родини. Витягнуте тіло циліндричної форми покрито великою кількістю дрібних лусочок, які мають насичений яскраво-жовтий колір. Верхня частина тулуба поділена на чітко виражені поперечні кільця, що нагадують сегменти дощових черв'яків. Очі занадто дрібні, для формування повноцінної картинки та покриті досить щільною плівкою, яка захищає очі під землею. Ці земноводні куди краще орієнтуються в просторі за допомогою уловлювання звуків і вібрацій.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

На відміну від більшості своїх родичів не прив'язані до водойм, оскільки віддають перевагу вологим ґрунтам, деревній потерті і коко-ґрунту. Харчується комахами та іншими безхребетними, на яких полює за допомогою липкого язика.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б John Measey, Robert Drewes, Mark Wilkinson, Simon Loader (2004). Schistometopum thomense. 2008 Червоний список Міжнародного союзу охорони природи. МСОП 2008. Переглянуто 16 November 2009.
  2. Species of the week: Cobra Bobo
  3. Kingdon, Jonathan (1989). Island Africa: The Evolution of Africa's Rare Plants and Animals. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. с. 39. ISBN 0-691-08560-9.