Чередниченко Віктор Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чередниченко Віктор Іванович
Народився 24 вересня 1942(1942-09-24) (81 рік)

Чередниченко Віктор Іванович - поет, журналіст, автор книжок для дітей. Член Національної Спілки журналістів України. Лавреат Міжнародного Академічного Рейтингу популярності "Золота Фортуна". Нагороджений відзнакою Київського міського голови (іменний годинник).

Життя та творчість[ред. | ред. код]

Віктор Чередниченко народився 24 вересня 1942 року в м. Красноармійську Саратовської області (Росія), де його мати ще з однією дитиною - трирічним первістком - перебувала в евакуації.

Батько загинув на фронті. "Ти не почув від мене "Тату!", а я - твій син..."

Повернувшись до Києва, мати тяжко працювала, щоб утримувати сім'ю.

В 1947 році малого Вітю взяли до себе дід та баба у містечко Дашів (тоді районний центр) на Вінниччині. Мальовнича природа краю з ансамблем колишнього маєтку тутешнього князя[1], приязні стосунки між людьми, турботливе ставлення вчителів Дашківської середньої школи сприяли розвитку літературних нахилів.

В старших класах навчався в Києві - в школі №56 [2] та школі №130 [3]. Улюбленою вчителькою була Тетяна Микитівна - мати майбутнього дитячого письменника Анатолія Костецького, з котрим подружився вже в дорослому житті.

Перші публікації поета-десятикласника - у журналі "Піонерія", працівником якого став згодом, у газеті "Молодь України" (вірш "Останній дзвінок" редагував Борис Олійник).

У 1961 році Віктор Чередниченко був учасником Першого всеукраїнського збору-семінару літераторів-початківців у Будинку творчості письменників в Одесі, де відбулася, зокрема, зустріч з молодим актором кіно поетом Миколою Вінграновським.

Відвідував літературну студію при Київському політехнічному інституті, яку вів поет Аркадій Ривлін. За присутності юного автора А.Ривлін продекламував два вірші В.Чередниченка головному редактору "Літературної газети" Павлу Загребельному. Після цього вірші "Я - куховар" та "Обідня перерва" 5 травня 1961 року з'явилися на першій шпальті "Літературної газети" (в тому ж номері газети дебютував Віталій Коротич). Тема віршів взята із особистого життя: після невдалих іспитів В.Чередниченко вступив до школи торгово-кулінарного учнівства, яку закінчив з відзнакою. Після закінчення вдруге екзаменувався до КДУ, цього разу одержав чотири п'ятірки [4] та трійку за російський диктант.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]