Черкесов Леонід Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черкесов Леонід Васильович
Народився 22 березня 1933(1933-03-22)
Донецьк
Помер 14 вересня 2016(2016-09-14) (83 роки)
Севастополь
Alma mater Ростовський державний університетd
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук
Нагороди
орден «Знак Пошани»
Державна премія України в галузі науки і техніки

Леонід Васильович Черкесов (22 березня 1933(19330322), м. Донецьк — 14 вересня 2016) — український вчений у галузі гідродинаміки морських хвиль, член-кореспондент Національної академії наук України (1979), доктор фізико-математичних наук (1969).

Біографія[ред. | ред. код]

Навчався на фізико-математичному факультеті Ростовського державного університету за спеціальністю «Механіка», потім в аспірантурі Морського гідрофізичного інституту АН СРСР (Москва). У 1959 р. успішно захистив кандидатську дисертацію під керівництвом члена-кореспондента АН СРСР Л. М. Сретенського.

З 1968 р. Л. В. Черкесов працює в Морському гідрофізичному інституті НАН України (Севастополь) — спочатку старшим науковим співробітником, а згодом — завідувачем відділу. Тут він захистив докторську дисертацію з фізико-математичних наук, одержав звання професора.

Основні напрями наукової діяльності вченого — математичне моделювання хвиль в океанах та морях (включаючи цунамі), корабельних хвиль і хвиль в обмежених басейнах, дослідження процесів генерації поверхневих та внутрішніх хвиль. У його творчому доробку понад 300 наукових праць, опублікованих у вітчизняних та зарубіжних виданнях, у тому числі 12 наукових і дві навчальні монографії з проблем геофізичної гідродинаміки, зокрема «Неустановившиеся волны», «Гидродинамика поверхностных и внутренних волн», «Основы динамики несжимаемой жидкости».

Багато уваги приділяє Л. В. Черкесов науково-організаційній роботі. Тривалий час (19761990) він був науковим керівником Міжвідомчого проекту «Хвиля», в рамках якого планувалися та координувалися дослідження хвиль, здійснювані у наукових установах колишнього СРСР. Протягом 19801993 рр. Леонід Васильович керував Севастопольською філією кафедри прикладної математики Сімферопольського державного університету. Понад десять років був членом Комісії з цунамі Міжвідомчої ради із сейсмології та сейсмостійкого будівництва при Президії АН СРСР, а також членом Міжвідомчої ради з гідромеханіки при Президії АН УРСР. Останні двадцять років Леонід Васильович працює в Севастопольській міській організації товариства «Знання».

Л. В. Черкесов створив наукову школу з хвильових досліджень. Під його науковим керівництвом захищено 19 кандидатських дисертацій, а п'ять учнів ученого стали докторами фізико-математичних наук.

Нині Л. В. Черкесов очолює відділ теорії хвиль у Морському гідрофізичному інституті, є членом Спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій за спеціальністю «геофізика» та виконує обов'язки заступника головного редактора «Морского гидрофизического журнала».

Державні нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України № 675/2014 від 23 серпня 2014 року «Про присудження Державних премій України в галузі науки і техніки 2013 року». Архів оригіналу за 26 серпня 2014. Процитовано 26 серпня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Вісник НАН України. — 2003. — N 3