Черкес-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черкес-хан
Народився невідомо
Помер 1375
Хаджи-Тархан
Титул хан Золотої Орди
Посада хан
Термін 1371, 1374—1375 роки
Конфесія іслам

Черкес-хан або Хаджи-Черкес (*д/н — 1375) — хан Золотої Орди в 1371, 13741375 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про походження нічого невідомо, проте ймовірна належність до роду Джучі, сина Чингісхана. Тривалий час як улусне володіння мав Хаджи-Тархан (сучасна Астрахань). Перша згадка сягає 1363 року. Невдовзі став карбувати власні монети, оголосивши себе ханом, не підкорявся ханам з Сарай-Берке.

У 1371 році в розпал тривалої боротьби за трон на деякий час зумів захопити Сарай-Берке, проте вже через декілька місяців відступив з нього. Там знову ханом став Мухаммед-Булак. Протягом 1373—1374 років боровся проти Урус-хана, що став володарем більшої частини Золотої Орди. Після відходу останнього у 1374 році на придушення повстання в Мангишлаку знову захопив Сарай-Берке, не допустивши до нього Vухаммеда-Булака. Невдовзі завдав нищівної поразки ушкуйникам, які до того пограбували місто булгар на Волзі.

Проте в середині того ж року вимушений був відступити з Сарая з огляду на загрозу з боку Урус-хана, що повернувся до Наволжя. Деякий час протистояв Урус-хану в Хаджи-тархані, проте зазнав поразки, потрапив у полон й був страчений.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Григорьев А. Г. Золотоордынские ханы 60-70-х годов XIV в.: хронология правлений // «Историография и источниковедение стран Азии и Африки», вып. VII. — Л., 1983 (рос.)
  • Сафаргалиев М. Г. Распад Золотой Орды // На стыке континентов и цивилизаций. — М., 1996 (рос.)