Чернігівський район (Приморський край)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чернігівський район

рос. Черниговский район

Герб Чернігівського району Приморського краю
село Чернігівка
Найбільше місто Чернігівка
Країна Росія Росія
Входить до Приморський край
Включає 5 муніципальних утворень
Населення
 - повне 35 043 чоловік (на 2009 р.)
 - густота 20,5
Етнікон росіяни, українці
Площа
 - повна 1870 км²
Часовий пояс MSK+7 (UTC+10)
Дата заснування 1926
Вебсайт Офіційний вебсайт

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Чернігівський район

Чернігівський район (рос. Черни́говский райо́н) — район Приморського краю.

Адміністративний центр — село Чернігівка.

Географія[ред. | ред. код]

Чернігівський район знаходиться на півдні центральної частини Приморського краю, займає південно-східну частину Пріханкайської рівнини і частину південних відрогів Синього хребта. Площа — 1870 км². На півночі і північному сході межує з Спаським, на сході — з Анучинським, на півдні — з Михайлівським, на заході і північному-заході — з Хорольським районами. На півночі має вихід до озера Ханка. Основні річки — Ілиста, Чернігівка, Медведиця, Дмитріївка, Скотська, Монастирка.

Історія[ред. | ред. код]

Восени 1885 група переселенців з 25 сімей українських селян попрямувала в глиб Приморської області, до озера Ханка. Всі вони були земляками, а то й родичами із села Мутин Кролевецького повіту Чернігівської губернії. Вони зупинилися на досить великій зручній рівнині біля озера Ханка, з трьох сторін оточеній лісистими сопками одного з острогів Сіхоте-Аліня, і з невеликою річкою, що впадає в сплавну річку Лефу.

Переселенцям тоді дозволялося давати назви селищам за власним бажанням. Тому новостворене селище в пам'ять покинутої Чернігівської губернії назвали Чернігівці.

Район був утворений в 1926 році.

Населення[ред. | ред. код]

Населення району за переписом 2002 року склало 39 554 чоловік (2-е місце серед районів Примор'я). З них 19 376 чоловіків та 20 178 жінок. На 2009 рік населення оцінюється в 35 043 чоловіка.[1] Найбільші населені пункти району: село Чернігівка (14 310 чоловік), смт Сибірцево (9 451 чоловік), c. Монастирище (4 294 чоловік), смт Реттіховка (2 778 чоловік).

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

У складі району 2 міських поселення (Сибірцевське та Реттіховське) і 3 сільських поселення (Дмитріївське, Снєгуровське і Чернігівське), в які входять 3 селища, 17 сіл, 2 залізничні станції та 1 роз'їзд.

Транспорт[ред. | ред. код]

Через район проходить федеральна траса «Уссурі» «ВладивостокХабаровськ» і транссибірська магістраль. Основні станції: Орехово-Приморське, Халкідон, Мучна, і найбільша вузлова станція — Сибірцево, від якої відходять залізничні гілки на Турій Ріг і Новочугуївку.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]