Чеський Штернберк (замок)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чеський Штернберк

Координати: 49°48′33″ пн. ш. 14°55′35″ сх. д. / 49.8093722° пн. ш. 14.9266278° сх. д. / 49.8093722; 14.9266278
Тип замок
Статус спадщини Національна культурна пам'ятка Чехіїd
Країна  Чехія
Розташування Český Šternberkd[1]
Архітектурний стиль готика
Засновник Zdislaw Sternbergd
Засновано 1241
Перша згадка 1241 рік
Власник Zdeněk Sternbergd і Filip Sternbergd
Сайт hradceskysternberk.cz
Чеський Штернберк (замок). Карта розташування: Чехія
Чеський Штернберк (замок)
Чеський Штернберк (замок) (Чехія)
Мапа

CMNS: Чеський Штернберк у Вікісховищі

Град Чеський Штернберк (чеськ. Český Šternberk hrad) — замок в Чехії розташований поблизу Бенешова за 40 км на південний схід від Праги. Замок споруджений на високій скелі, яку огинає річка Сазава.

Історія[ред. | ред. код]

З моменту заснування в 1241 році замок належав роду Штернберків на гербі яких зображена восьмикінечна зірка — звідси і назва замка (нім. Stern — зірка).

Ранньоготична фортеця на скелі була однією з найнеприступніших будівель Чехії. Замок жодного разу не був захоплений ворогами в ході бойових дій.

Під час Гуситських війн в 14301432 роках при облозі град постраждав від руйнувань, згодом був відремонтований новими власниками. Після пожежі впродовж 16 століття відбувається його відновлення в стилі ренесанс. Під час Тридцятирічної війни відбуваються нові руйнування і пожежа.

З 1693 по 1945 рік власниками замка були Ліхтенштейни, які поступово здійснювали дрібні ремонтні роботи в стилі бароко, проте комплекс занепадав, перетворюючись на руїни. У 1886 році почалася реконструкція у дусі романтичного історизму за проектом віденського архітектора К. Кайсера, в ході якої первинне ядро було розширене додаванням нових об'єктів. Реконструкція замка була завершена розбиттям живописного парку в 19071909 роках. Знову постраждав град під час Другої світової війни. Вперше був відкритий для публіки в 1947 році.

В 1949 році замок був націоналізований, а в 1992 році повернений нинішньому господареві, де він і зараз проживає зі своєю родиною.

В даний час замок є туристичною визначною пам'яткою, в літній сезон проводяться екскурсії по замку.

Інтер'єр[ред. | ред. код]

Внутрішні інтер'єри замка дійшли до нас у стилі бароко. В них розміщена велика колекція гравюр, срібного посуду, живопису і мисливських трофеїв.

Лицарський Зал в формі п'ятикутника повторює форму стародавнії укріплень на місці замка. Жовтий і Дамський салони є типовими покоями в стилі рококо. В бібліотеці зібрана колекція видань 19 століття і декілька десятків фоліантів середньовічної епохи. В Салоні для сніданків розміщена колекція срібних мініатюр початку 19 століття.

Колекція гравюр епохи Тридцятирічної війни вважається однією з найбільших в Європі. Стелі Лицарського та Золотого салонів багато прикрашені барочним живописом. Автором цих розписів є італійський живописець Карл Брентан. Окрема експозиція присвячена життю видатного діяча епохи чеського національного відродження — князя Кашпара Штернберка.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Památkový katalog NPÚ