Четверта влада (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Четверта влада
Die vierte Macht
Жанр трилер
Режисер Денніс Ґанзель
Продюсер Томас Петер Фрідл
Ніна Мааг
Ніко Гофманн
Сценарист Денніс Ґанзель
Флоріан Шумахер
У головних
ролях
Моріц Бляйбтрой
Кася Смутняк
Раде Шербеджия
Макс Рімельт
Марк Іванір
Оператор Даніель Готтшалк
Композитор Гайко Майле
Монтаж Йоген Реттер
Кінокомпанія Seven Pictures
UFA Cinema
Дистриб'ютор UPI (Німеччина)
Тривалість 115 хв.
Мова англійська
Країна Німеччина Німеччина
Рік 2012
Дата виходу 8 березня 2012 (Німеччина)
IMDb ID 1709122
movies.universal-pictures-international-germany.de/dieviertemacht/

«Четверта влада» (нім. Die vierte Macht) — німецький гостросюжетний фільм 2012 року режисера Денніса Ґанзеля з Моріцем Блейбтроєм, Касею Смутняк, Максом Рімельтом, Раде Шербеджиєм, Марком Іваніром й Ізабеллою Вінет у головних ролях. Прем'єра відбулася 8 березня 2012 року в Німеччині. Робоча назва була «The Year of the Snake» («Рік змії»).

Сюжет[ред. | ред. код]

Чоловік покидає свою московську квартиру. На виході він помічає дивну активність у підвалі, але не надає їй значення. Поки він виїжджає, у будинку стається вибух.

Через 13 років німецький журналіст Пауль Янсен (Моріц Бляйбтрой) приїжджає до Москви, щоб працювати у журналі Онєгіна, приятеля його покійного батька (Раде Шербеджия). Пауль стає свідком вбивства. Від фотографа Діми (Макс Рімельт) він дізнається, що жертва — відомий журналіст, автор телевізійного шоу, яке було скасовано через критику уряду.

Журналістка Катя (Кася Смутняк) хоче опублікувати статтю про вбитого журналіста, але редактор не дає дозвіл. Пауль пропонує їй переписати статтю, а потім публікає про його славу у розділі про знаменитостей. На акції протесту Янсен знайомиться з братом Каті Анатолієм (Григорій Добригін). Поліція розганяє учасників. Катя та Пауль займаються сексом у квартирі Пауля. Наступного дня Катя дізнається, що стаття опублікована без відома редактора. Над видавництвом нависла загроза закриття. Дізнавшись про стосунки Пауля та Каті, Діма попереджає його, щоб не заводив серйозних стосунків з російськими жінками.

На вечірці Катя виглядає розгубленою і знервованою. Біля метро чоловік просить у Пауля запальничку. Стається вибух, Пауль втрачає свідомість. В лікарні поліцейські розповідають Янсену, що в рюкзаку Каті була вибухівка, а вона сама загинула. Пауля звинувачують у тероризмі, надають безапеляційні докази.

Пауля відправляють до в'язниці, яка отримала назву «Маленька Чечня» через велику кількість чеченців, які там відбувають покарання. Його б'ють, але після врятування, він потрапляє під крило лідера чеченців Аслана (Марк Іванір). Аслан розповідає Паулю, що знав його батька Норберта Янсена (Бйорн фон дер Веллен), він брав у нього інтерв'ю. Чеченець також поділився, що він та кілька ув'язнених втратили свої родини під час вторгнення, як він став терористом, вказує на зв'язок між нафтою, тероризмом і грошима.

Аслана б'ють охоронці. Він підозрює, що стукач спілкується з начальником в'язниці (Мераб Нінідзе). Аслан знаходить стукача та примушує Пауля спостерігати за його вбивством. Невдовзі Аслана позбавляють життя. Пауль вирішує підписати контракт, за яким його відправлять до Німеччини. На шляху Янсен розуміє, що його везуть не до аеропорту, він вистрибує з машини, залишивши позаду охоронців.

Пауль дізнається, що Катя жива. Вона була обдурена владою, щоб заманити Янсена в пастку. Пауль надає Онєгіну інформацію, яку він знайшов у квартирі батька, про намагання влади приховати деякі факти щодо початку війни в Чечні. Він допомагає повернутися Янсену в Німеччину. Там він дізнається з новин про вбивство Онєгіна.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Моріц Бляйбтрой Пауль Янсен Пауль Янсен
Кася Смутняк Катя Катя
Раде Шербеджия Олексій Онєгін Олексій Онєгін
Макс Рімельт Діма Діма
Марк Іванір Аслан Аслан
Стіп Ерцег Володимир Володимир
Райнер Шене Соколов Соколов
Іван Вргоч Сергій Сергій
Ізабелла Вінет Катерина Катерина
Майкл Ігнов офіцер ФСБ офіцер ФСБ
Мераб Нінідзе Сагалаєв Сагалаєв
Бйорн фон дер Веллен Норберт Янсен Норберт Янсен

Виробництво[ред. | ред. код]

Ідея для фільму у Ґанзеля виникла після трансляції «Das Phantom», режисер зазначив, що вони схожі за темою[1]. Фільм знімали у Берліні та Києві[2]. Для дозволу зйомок кількох сцен у Москві автори надали підробний сценарій через політичну тему фільму[3]. Монтаж виконав Йоген Реттер, він також працював над кількома короткометражними стрічками та повнометражними «Das Phantom» та «Академія смерті» Денніса Ґанзеля. Фільм є п'ятою спільною роботаю режисера та актора Рімельта. За словами режисера протягом зйомок на нього мав вплив фільм «Три дні Кондора»[4].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Журнал «Variety» назвав фільм «гладким, солідним, але не винятковим євротрилером», високо оцінив кінематографію та музику[3]. Оглядачі «Scene Stealers» позитивно оцінили фільм і похвалили акторів та режисера за страхітливу реалістичність[5].

Номінації та нагороди[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Четверта влада»[6]
Рік Кінофестиваль/кінопремія Категорія/нагорода Номінант Результат
2012 Deutscher Filmpreis Найкраща робота оператора Йоген Реттер Номінація
2013 «Золотий трейлер» Найкращий телевізійний ролик UFA Fiction Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Davidsmeier, Remco. dennisgansel.com. Архів оригіналу за 29 травня 2019. Процитовано 20 вересня 2019.
  2. Welle (www.dw.com), Deutsche. Німецький режисер: «Київ – одне з найгарніших міст, аби знімати кіно» | DW | 06.03.2012. DW.COM (укр.). Архів оригіналу за 20 вересня 2019. Процитовано 20 вересня 2019.
  3. а б Boyd van Hoeij (4 березня 2012). Variety Reviews – The Fourth State – Film Reviews – Review by Boyd van Hoeij. Variety.com. Архів оригіналу за 14 квітня 2012. Процитовано 23 травня 2012.
  4. Відео на YouTube
  5. Warren Cantrell (15 травня 2012). ‘The Fourth State’ Movie Review from SIFF. Scene-stealers.com. Архів оригіналу за 20 вересня 2019. Процитовано 23 травня 2012.
  6. Нагороди та номінації фільму Четверта влада на сайті IMDb (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Die vierte Macht на сайті IMDb (англ.) 6.1/10 stars (станом на 21.09.2019)
  2. Die vierte Macht на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих 3.2/5 stars (станом на 21.09.2019)