Чеченці в Європі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мітинг у Страсбурзі 23 лютого 2017 року на згадку про депортацію чеченців та інгушів .

Чеченці в Європічеченська діаспора чисельністю понад 300 тисяч осіб. На думку колишнього прес-секретаря Масхадова Майрбека Вачагаєва, в Європі проживає від 120 до 150 тисяч чеченців (за даними 2016): у Німеччині, Франції, Бельгії, Австрії, Данії, Норвегії[1].

Історія[ред. | ред. код]

Одним з перших чеченців, що іммігрували Європу, був Тапа Чермоєв, який залишився життя прожив у Парижі, де також знаходилася його численна родина[2].

Масовий виїзд чеченців у країни Західної Європи зафіксовано після першої та другої чеченської війн. Значна кількість чеченців поїхала Туреччину та арабські країни. Також значно збільшилася чеченська діаспора у регіонах Російської Федерації.

У червні 2016 року в Гамбурзі зросла кількість біженців, які прибувають до Німеччини з Росії. До Німеччини чеченці їдуть, на думку правозахисників, через погані умови життя та жорсткий режим з боку керівництва Чеченської Республіки. За даними Федерального відомства Росії з питань міграції та біженців (BAMF), частка чеченців серед громадян Росії, які шукають притулку в Німеччині, становить 82%[3]. Однак влада Чечні ці заяви спростовує.

За результатами соціологічного опитування, проведеного в 2012 році в Чечні, лише 2% опитаних студентів пов'язують своє майбутнє з Чечнею, 20% - з Росією, 78% - із закордоном[4].

23 лютого 2017 року в Страсбурзі було проведено численний мітинг чеченців та інгушів, які проживають у європейських країнах, присвячений депортації чеченців та інгушів[5].

З 2017 року в Чечні відзначені переслідування стосовно осіб, підозрюваних у гомосексуальності, у зв'язках із Сирією, вживанні психотропних речовин тощо[6]. Активісти «Російської ЛГБТ-мережі» повідомили, що за три наступні роки з республіки втекли 177 осіб, 143 з них залишили Росію[7].

Україна[ред. | ред. код]

На сході України на боці української армії воюють європейські чеченці[8], де з них сформовані батальйони імені Джохара Дудаєва та шейха Мансура. Першим командиром чеченського батальйону, що воює на сході України, став генерал А. І. Мунаєв[9].

Конфлікти[ред. | ред. код]

У 2010 році в містечках Лінц та Маутхаузен Австрії між турками та чеченцями виник великий конфлікт, внаслідок якого семеро людей постраждали, а один був затриманий. Поліцією Австрії було заявлено, що розслідування інциденту не виявило релігійного чи етнічного підґрунтя конфлікту[10].

2014 року в Німеччині після усного з'ясування стосунків кинулися з кулаками одна на одну дві великі групи — курдів-езидів та мусульман, зокрема чеченців. У результаті лише поліції вдалося розняти представників двох діаспор[11].

У 2020 році відбулися заворушення за участю чеченців та арабів у Діжоні (Франція)[12] та в Берліні[13].

Політика[ред. | ред. код]

14 жовтня 2012 року до міської ради міста Берлаар у Бельгії був обраний депутатом Адам Ісаєв. Таким чином, Ісаєв став першим депутатом-чеченцем на території країн Європейського Союзу[14].

1 лютого 2020 року депутатом Бундестагу стало Бела Бах (справжнє прізвище Бахаєва). Вона народилася 1990 року в Магдебурзі. У 2007 році Бахаєва вступила до СДПН, у 2018 році в Мюнхенському університеті захистила дисертацію з юриспруденції. Бахаєва стала першою чеченкою - членом Бундестагу. Вона захоплюється скелелазанням та кінним спортом[15][16][17].

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Міграційна ситуація в Чеченській республіці та на суміжних територіях у контексті антитерористичної операції 1999-2003 років - Центр політичної інформації, 2003
  • Гільза в петлиці - Олександр Афанасьєв

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чеченцы под подозрением
  2. Горская эмиграция в Европе. Часть 1
  3. Правозащитники: беженцы из Чечни стремятся в Германию из-за репрессий в республике
  4. Карина Гаджиева (2012-012-29). Журнал "Дош" опубликовал итоги социологического исследования среди студентов чеченских вузов. kavkaz-uzel.eu. Кавказский узел. Процитовано 30 березня 2018.
  5. 23 февраля 2017 в Страсбурге пройдет митинг в память о трагедии вайнахов — депортации в Сибирь и Среднюю Азию. Архів оригіналу за 24 лютого 2017. Процитовано 25 лютого 2017.
  6. Расправы над чеченскими геями (18+). В соседнем помещении сидели «сирийцы» — парни, которых заподозрили в связях с теми, кто воюет в Сирии, или их родственники, либо же те, кто по глупости уехал в Сирию, разочаровался и сбежал домой. Сидят они там годами. Еще сидят те, кого берут на наркоте. Наркотики разные, но в основном это психотропный препарат «Лирика», за их применение в республике жестко наказывают.
  7. "Я их прощаю. Я свободный человек". Как живут геи из Чечни, открывшие свои лица. 24 июля 2020. За три года, прошедших с массовых облав на гомосексуалов в Чечне, с помощью активистов «Российской ЛГБТ-сети» из республики бежали 177 человек, 143 из них к этому моменту покинули Россию.
  8. Чеченцы из Австрии воюют на востоке Украины
  9. Гильза в петлице — Александр Афанасьев
  10. В Австрии чеченцы и турки устроили побоище и гонки на дорогах: семеро пострадали
  11. В Германии курды избили чеченцев.
  12. Франция между чеченофобией и чеченофилией. После этого Дижон стал ареной столкновений между приехавшими в город со всех концов Франции, из Бельгии и Германии чеченцами, которые с дубинками в руках принялись демонстративно патрулировать улицы «народного» квартала Грезиль, и местными жителями, преимущественно арабами-магрибинцами.
  13. Конфликт в Берлине: что не поделили чеченцы с арабским кланом.
  14. Первый депутат-чеченец появился в… ЕС. Архів оригіналу за 25 лютого 2017. Процитовано 24 лютого 2017.
  15. Чеченка — депутат Бундестага от СДПГ шокировала своих земляков (рос.). 17 лютого 2020. Процитовано 12 березня 2020.
  16. Анна Пейсахова (19 лютого 2020). “Чечня ее потеряла, когда она переняла немецкие особенности” (рос.). Процитовано 12 березня 2020.
  17. Избрание чеченки депутатом Бундестага вызвало споры в Instagram. Кавказский узел (рос.). 2020-02. Процитовано 12 березня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]