Чиканське газоконденсатне родовище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чиканське газоконденсатне родовище

Чиканське газоконденсатне родовище — родовище у Жигалівському районі Іркутської області Росії. Належить до Ангаро-Лєнської нафтогазоносної області Лєно-Тунгуської нафтогазоносної провінції. Розташоване поряд з унікальним Ковиктинським родовищем на Південно-Ковиктинській площі, виділене як самостійне родовище у 2007 році.

Поклади вуглеводнів виявлено на глибині 3030-3300 метрів у відкладеннях нижнього кембрію, які перекриті потужним сольовим комплексом, що утворився в період висихання стародавнього Сибірського моря. Колектори — пісковики дельтового та аллювіального походження.[1]

Запаси за російською класифікаційною системою по категоріях С1+С2 становлять 98 млрд.м3 газу та 6 млн.т конденсату. Газ за своїм складом переважно метановий (91 %), містяться також його гомологи (етан, пропан, бутан, пентан) та, що характерно для ряду родовищ Лєно-Тунгуської провінції, гелій.

У 2008 році на Чиканському родовищі провадилась короткочасна дослідно-промислова експлуатація, припинена через відсутність відповідної системи для транспортування продукції.[2] Можливість для експлуатації родовища повинна з'явитись після спорудження системи «Сила Сибіру».

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Газоконденсатные месторождения -Чиканское газоконденсатное месторождение. www.trubagaz.ru (рос.). Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 21 січня 2017.
  2. Чиканское газоконденсатное месторождение | Месторождения | Neftegaz.RU. neftegaz.ru (рос.). Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 21 січня 2017.